top of page
_DSC4260_crop.jpg

Här kan du läsa om de dramatiska spelsystem vi använder oss av för att göra Mutantvärlden och dess faror påtagliga och spelbara. Här hittar du system för märkliga hot i zonen, skrotgrävning och mycket annat. 

FORNFYND

Här kommer du snart kunna läsa om fornfynd och spelsystemet kring det.

ZONENS DOLDA HOT

 

Uddezonen är ökänd för zonfaror som vid första anblicken tycks nästan övernaturliga, men de flesta är överrens om att det är rester av gamla vapensystem, gifter och nanoteknologi som gått bärsärk det handlar om. 

 

Det handlar först och främst om RÖTA, en term som folket i Skandien använder för att beskriva gifter, radioaktivitet och andra farligheter som försvagar, skadar och till sist dödar oförsiktiga zonfarare. Alla klasser drabbas av röta. Även robotars kretsar och processorer är sårbara för RÖTA. 

 

Andra zonfaror är olika typer av HJÄRNSPÖKEN som plötsligt kan driva den mest kallhamrade äventyrare till vansinne, raseri, passivitet eller till och med locka dem till sig. Hjärnspöken är ljudbaserade eller nanoteknologiska försvarssystem som vanliga mutanter inte har något försvar mot. Alla klasser drabbas av Hjärnspöken, men vissa mutationer eller vissa robotar kan göra det möjligt att stå emot dem en liten stund. 

 

De flesta riktigt rika skrotfyndigheter kommer att vara infekterade antingen med Röta eller Hjärnspöken. Eller i värsta fall både och! 


SYSTEM

Röta och Hjärnspöken gestaltas på Mutantlajv genom dolda högtalare som spelar ljud. 

 

Du kan INTE skydda dig från zonfaror genom att blockera ljudet genom att gräva ner det i en hög med grus, förstöra ljudspelaren / rycka ur sladdar, hålla för öronen, sätta på dig öronskydd eller liknande.  

 

När du hör ett märkligt ljud i ruinerna är du medveten om hotet och kan reagera på det. Det är inte hälsosamt att vistas i dagar eller veckor inom hörhåll från exempelvis en Rötkälla, men det är ett problem din rollperson kan ignorera under spelet, även om det är helt i sin ordning att spela på skräcken för långtidseffekter. 

 

Vissa hjärnspöken drabbar dig så snart du hör dem, men de flesta (och Röta) drabbar dig bara om du är i samma rum / inom 5 meter. 

RÖTA​

Det klassiska knattrande och sprakande ljudet av en Radioaktivitetsmätare (Geigermätare) = RÖTA.

När du kliver in i ett rum med RÖTA tar du omedelbart en träff i skada. För varje fem minuter du spenderar i ett Rötfyllt rum tar du ytterligare en träff i skada. Du spelar detta genom att du i ditt spel uppvisar symptom på förgiftning eller akuta radiakskador. Du blir illamående och kräks. Din hud kliar och flagnar. Dina ögon värker och det är svårt att andas. Rötskada är permanent. 

 

Ett bättre sätt att utforska Rötiga rum är antingen att vänta tills rötan lagt sig (ljudet av RÖTA tystnar) eller att ta på sig en rejäl improviserad skyddsutrustning. 

HJÄRNSPÖKEN

Det finns flera olika typer av Hjärnspöken i spel. Generellt drabbar de dig om du är i samma rum, men LOCKROP drabbar dig så snart du hör dem. 

 

Ljudet av LÅNGSAMMA HJÄRTSLAG = Passivitet. Du blir paralyserad eller extremt lugn och trygg, kanske sömnig, och glömmer alla aggressiva impulser. Du kan inte lämna rummet, slåss, hota, eller ens ta faor på särskilt stort allvar när du drabbats av Hjärnspöket Passivitet. Kombinationen av Passivitet och Röta är särskilt farlig. 

 

Ljudet av SNABBA HJÄRTSLAG = Aggression. Du blir uppjagad, paranoid, våldsam och rädd. Du angriper omedelbart närmaste person - vän eller fiende. Om du behöver lämna rummet för att hitta ett offer så gör du det. Du fortsätter vara aggressiv tills du hittat någon att angripa, även om du lämnar ljudet av snabba hjärtslag bakom dig eller ljudet förändras. Du bekämpar din fiende tills hen är besegrad, eller du själv besegras. 

 

PIPANDE "MORSE- LIKNANDE" LJUD = Lockrop. Så fort du hör ett pipande ljud (morsesignal) börjar du leta efter var det kommer ifrån. Din rollperson inbillar sig att hen hör ett rop på hjälp från en vän, pipandet från ett mäktigt fornfynd eller något annat som får hen att vilja gå dit. Inget mindre än att hålla fast personen hjälper. 

 

LJUSEFFEKTER

Vissa punkter kommer att vara belysta med färgat elektriskt ljus. Dessa har effekter som liknar ovanstående zonfenomen och drabbar dig på samma sätt - du påverkas om du är i samma rum ELLER om ljuset direkt vidrör dig. Det betyder att du drabbas av en RÖTTRÄFF (se ovan) om du blir belyst av ett GRÖNT ljus, att du blir Aggressiv av RÖTT ljus, samt att du stannar upp och blir Passiv om du blir belyst med ett BLÅTT ljus. 

Vi vill därför att du inte använder färgade ljus för att lysa upp under lajvet. Helst ser vi att alla ljuskällor ni använder är vanliga stearinljus, lyktor, fotogenlampor, facklor, marschaller eller andra levande ljus.

GRÖNT = Röta
BLÅTT = Passivitet
RÖTT = Aggression
GULT = Endast Gyllene kan vistas här och de dras ofta till dessa platser 


ELSYSTEMET

All el under “Kampen i Kuserud” är OFF- LAJV. Hittar du en kabel eller ett uttag som inte är skrot (svart 220- kabel eller liknande) så lämna den ifred. 


SKROTGRÄVANDE OCH SKROTFÖRSÄLJNING

 

Under våra Mutantlajv vill vi att ni hjälper oss skapa känslan av “Skrotrusch”. Situationen är inspirerad av den stora guldruschen i Kalifornien 1848-50 och HBO- serien “Deadwood”. Du kan läsa om den historiska guldrushen här, eller söka på youtube efter dokumentärt material. 

 

Vi vill att ni hjälper oss skapa samma slags hysteri, psykotiska girighet, blåsningar, enorma inflation, våld, stölder, urspårad kapitalism och brustna drömmar som präglade de historiska guldruscherna. 

Detta står i kontrast till de bofasta Kuserudingarnas önskan om ett tryggare liv fjärran från centralstyrning och korruption. Många bofasta ser Lycksökarna som ett problem, andra som en källa till snabba krediter. 

 

Spela för drama, inte för att vinna

 

Rutinerna nedan är som alla andra regler och system på våra Mutantlajv inte till för att spelas så effektivt som möjligt. De finns till för att skapa knäppa, spännande, dramatiska och frustrerande situationer som era Mutanter kan reagera på.

 

SKROT ÄR VÄRT SIN VIKT I GULD

Detta kan inte nog understrykas. När era Rollpersoner anländer till Kuserud och de ser hur mycket fornmaterial som ligger och skräpar överallt drabbas de av en helt rationell Skrotfeber. I Göborg är det forntida byggnadsmaterial som är mest eftertraktade, i Hindenburg stål och rör till vapentillverkning. Hundratals år efter Katastrofen är mekaniska delar, elekronikkomponenter och även rostigt metallskrot extremt värdefullt. Så värdefullt att tanken svindlar.

 

En årslön för en arbetare i Hindenburg är ungefär 60 Krediter. Ett enda kilo fornstål är värt kring 10 Krediter. I en vanlig inmutning i Kuserud finns säkert 2-3000 kilo stål eller ännu mer värdefullt material. Om er grupp lyckas sälja ens en bråkdel av sitt inmutade skrot är de rika knösar för livet. Så tänker och känner de när de kommer fram. Givetvis kommer det inte riktigt att bli så enkelt…

 

I korthet - tänk på skrotet som vore det täckt av guld!

 

 

KONTANTA KREDITER, KREDITRULLOR, ASPIRANTPOÄNG OCH BYTESHANDEL

 

Under "Knugen" kommer det finnas en valuta, dessa delas in fyra olika delar
Jyckar - lägsta värdet en jycke köper då marknaden fylls av lödigt stålskrot. Krediter / Jyckar (0,1 Krediter) kan du (om du har tur och det finns kontanter kvar) växla till dig i Bexorins handelsvagn eller hos Bankiren. 

 

Samtidigt som det är segt att inte få cash på handen, måste man ju sälja av skrotet till Bexorins (som just nu har veritabelt monopol på att frakta skrotet mellan Kuserud och Göborg vattenvägen) medan de köper, eller riskera att försöka smuggla ut skrotet till Karles svarta marknad - både riskabelt och inte lika lönsamt.

För många är de Aspirantmärken som Göborgarna erbjuder som alternativ / komplement till Krediter mycket mer lockande än rena Krediter. Den som samlar ihop ungefär ett dussin Aspirantmärken kan påbörja sin Medborgarprövning. Att bli medborgare i Göborg är ett mål nästan alla Rollpersoner på “Knaset” delar. Det som lockar är ett liv i en fungerande och hyggligt rättvis stad, men gratis sjukvård, del i stadens styre, handel utan hinder och en varm och trygg gemenskap. Men vägen dit är lång.

 

All smuggling via icke- handelshus går den farliga vägen norrut, till Karle, där den lokala mafioson Fritz Hlingon är känd för att sätta snurr på stöld och smuggelgods.

 

Observera även att byteshandel är den vanligaste formen av handel här på på landsbygden. Byta skrot mellan era grupper kan ni göra så mycket ni vill! Faktum är att det kan vara det bästa sättet att skaffa sig det skrot man verkligen vill lägga tassarna på.

 

HANDELSBAREN, SKROTGRÄVNING, TRANSPORT OCH FÖRSÄLJNING I PRAKTIKEN

 

Varje dag kommer Bexorins Handelsbar vara i bruk. Där finns alltid minst en skrotköpare. Du hör var Handelsbaren finns någonstans genom att följa ljudet av de klockor som sitter på Baren. Vanligen finns den uppe vid Bexorins skrottorn eller vid Bexorins lager.

FÖRSTA KLASSENS SKROT: Typiska generellt värdefulla men lättflyttade skrotobjekt är till exempel:

 

Stålrör, muttrar, skruvar, brickor, beslag, mindre mackapärer, kugghjul, hjul, vred, elskrot, rör, stålplåtar, korrugerad plåt i mindre sjok, komponenter till maskiner, trasiga verktyg osv.

 

ANDRA KLASSENS SKROT: Typiska generellt värdefulla och lite tyngre skrot är till exempel:

 

Långa rör, metallplåtar, metallskåp, ett bilsäte, en rostig båtmotor, tunnor, mindre maskiner, motorer och annat ganska tungt men flyttbart.

 

TREDJE KLASSENS SKROT: Värdefulla, kanske till och med fungerande, större oflyttbara maskiner och vrak som kan tänkas bli skrot eller rustas upp och är till exempel:

 

En harv, ett bilvrak, en båt, en husvagn, en container. Inte lika värdefullt per kilo, men massa kilo blir det. Extra värdefulla är just skogs och jordbruksmaskiner som kan repareras. Sådana köper Bexorins in för hundratals Krediter styck!

 

För att sälja första eller andra klassens skrot fyller du en skrotkärra eller vagn med din skrotskatt och drar upp den till Handelsbaren där du förhandlar om priset.

Observera att det kan vara klokt att ta med sig en vakt på vägen upp, att råna skrotkärror uppmuntras, det är även extremt lönsamt, eftersom Bexorin inte riktigt bryr sig om vem som lämnar in skrotet!

När du och uppköparen skakat tass på köpet bokförs det i din / din grupps Kreditrulle och du får en gratis Ölbärs i baren som bonus.

 

För att sälja tredje klassens monumentalskrot kontaktar du Bexorins huvudkontor och tar med dig en av deras uppköpare som kan sätta ett värde och ett köpeband på åbäket. Lyckas du behålla åbäket till spelslut är pengarna dina!

 

VARJE GRUPP JAGAR EN SORTS SKROT

 

Förutom att alla grupper försöker tjäna storkovan så är de ute efter just ett speciellt slags skrot. Det handlar om ett särskilt behov gruppen har. Det här behovet är viktigare än att tjäna Krediter / Aspirantmärken och man behåller alltid skrot av den sorten för att använda i hembyn / gänget eller vad det kan vara.

 

Exempelvis behöver Karlebönderna mekaniska delar (skruvar, muttrar, kugghjul) för att laga sin bys ångdrivna turbin. De vill alltså inte sälja dessa, utan samla så mycket de bara kan av den varan och är beredda att betala dyrt för mer skrot av just den sorten.

 

Det är välkänt att: 

 

Karlebönderna är intresserade av MEKANISKA SMÅDELAR (skryv, mutter, kugghjul) till sin trasiga turbin.

 

Straffkompaniet är intresserade av RÖRDELAR, AUTOMATDELAR och ELSKROT. De har kanske en bra deal på gång med Fritz Hlingon eller robotarna i Karles Automatstad.

 

Encyklopedisterna är ute efter alla RELIKER efter forntidskultur, särskilt de med forntidstext på. Även föremål som kan ge en aning om Kuseruds historia, speciellt Gyllendråmernas historia.

 

Lycksökare är ofta ute efter MOTORDELAR OCH BRÄNSLE de kan använda för att bygga på / bygga fler Vrålåk och Stridsbilar / båtar.

 

KuserudsFrihandelsKoncern är ute efter VAPEN, RELIKER, VERKTYG, HJUL, VAGNAR, SPADAR, ETANOL, BENSIN och annat som kan säljas dyrt till skrotgrävande Mutanter på plats i Kuserud.

Tänk på skrotjakten som ett av spelets motorer, men glöm inte att det är tänkt att jakten är en ram och en bakgrund till det allra viktigaste - Kuseruds framväxt och din egen Rollpersons berättelse och din egen upplevelse! 

SPELSYSTEM

293015374_372710738307728_5763660052903892800_n.jpg
bottom of page