top of page
_DSC4387.JPG

EN SERIE MUTANTLAJV OM NYBYGGARE PÅ RUINMARK

Vår berättelse utspelar sig i det klassiska rollspelet Mutants sena postapokalyps, hundratals år efter den stora katastrofen. Tiden innan är sedan länge glömd, eller i folkmun förvanskad till ett återsken i en bisarr fjärran skrattspegel.

Vid första anblick ser världen ut lite som "Utvandrarna" med en touch av Skrotnisse. Eller vilda västern, där återerövringen av forntidens ruiner och exploateringen av allehanda zonfolk pågår för fullt, påeldad av mäktiga handelskonglomerat, adelsätter och militärdiktaturer. Dess folk drivs av upptäckarlust, och en aldrig sinande törst efter forntidsmirakel. Det är Gryningstid i Pyrisamfundet med omnejd.    

Mutantskandinavien har varit skådeplats för främst bordsrollspel, men även datorspel, kortfilmer och skönlitteratur sedan 1982. Mutant: Lajv arrangeras på licens av Heroic Signatures och vi använder flitigt texter och bilder från Mutants olika utgåvor. Denna gång ligger fokus på ur-mutant och dess slutgiltiga tolkning i "Mutant: Undergångens Arvtagare".   

DEL 1: Knaset i Kuserud, 50 deltagare 19-21:a Augusti 2022

Ett äventyrslajv om att utforska och erövra Zonens bästa skrotfynd! Vi söker minst 10 “SLP” och zonvarelser. Medverkan kostade 975SEK (500SEK för begränsat antal budgetbiljetter) eller 300SEK för statister och zonvarelser.  


 

DEL 2: Knugen av Kuserud, runt 150 deltagare 19:e - 22: a Juli 2023

Ett lajv om en nybyggarby och dess första “val” av ledare, mitt under en flippad fest- och sporthögtid.
Vi gissar att det kommer att kosta kring 800 - 1200 SEK för detta och framtida arrangemang i Kuserudskampanjen, med en liknande lösning för olika biljettyper.

DEL 3: Klyftan i Kuserud, runt 300 deltagare Augusti 2024

Ett krigs och förhandlingslajv om slitningarna mellan de lokala makthavarnas anspråk att införliva Kuserud i Göborg eller Pyri, och en växande vilja att förbli fria från allianser. Men djupt i zonen ruvar krafter med andra planer. Deltagarna kommer att vara uppdelade mellan Kusefolk och flera tillresta väpnade styrkor.  

DEL 4: Kaoset i Kuserud

Den hemliga avslutande delen i sagan om Kuserud. Vad den handlar om kommer helt att avgöras av hur tidigare år utvecklas.

 

Framtiden är vår att skriva. 

OM VÅRA MUTANTLAJV


VAD KAN JAG FÖRVÄNTA MIG?

OLD SCHOOL LAJV! Vi tänker på våra lajv som “lite old-school”, dels för att flera av våra arrangörer gjorde stora fantasy och sci-fi arrangemang på 90 och tidiga 2000 talet, men lika mycket för att vi vill tillbaka till mer deltagarskapade arrangemang, fokuserade på fina spelmiljöer, inlevelse, funktionellt gear, självständiga spelargrupper, specialeffekter, unika spelmekanismer och fysiskt spel. 

 

ÅLDERSGRÄNS: 18 år, 15 i vuxet sällskap!

LAJV DYGNET RUNT!
Vi vänder oss både till nybörjare och erfarna rävar som vill hjälpa oss bygga upp en helt egen värld och leva i den. Du förväntas som deltagare vara i roll och i spel 24/7 (zonspelare har en lite annan rytm) och vi har enkla men tydliga regler för säkerhet och för att du skall kunna stoppa eller undvika att spela scener du inte är bekväm med.  
 

BUSKISLAJV?
Mutants värld är full av humor och dråpligheter. I Pyri talar adelsmännen fisförnäm Stockholmska och använder mängder av fina ord som de knappt vet vad de betyder, Göbrogarna vurmar för fesk och medborgarrätt på överdriven Västkustska.
En lagens väktare kan heta Farbror Blåhtira eller konstapel och om
ni måste hålla er för skratt när ni filosoferar kring vad ett fornfynd egentligen är till för, så är ni på rätt väg. Ge dig hän det absurda och humoristiska. Men försök hålla masken om humorn inte är in-lajv. Se till att kontrastera buskishumorn med allvar, sorg, tragedi och action. 

Vi ser gärna att du till exempel kanaliserar Ernst- Hugo Järegård när du gestaltar din muterade bäver, pratar Dalmål i falsett och krånglar till språket med nygamla hittepåord, hänvisar till serietidningen Bamse som historiskt material, att du har extremt höga tankar om dig själv och tar dig an upgifter som du sedan klantar till på spektakulära vis.

MAT OCH KOMFORT
Du kan räkna med ungefär samma komfort som på en festival. Det finns toaletter, rinnande vatten och elektricitet, men spelar du inte Soldat, Straffkommando eller Lycksökare så förväntas ni fixa ert eget fräna mutantläger på området, eller bo (med egna sovgrejjer) även här helt in-live, i någon av de underbart förfallna byggnaderna på området.  Du kan läsa mer om läger HÄR

ARRANGÖRSLÄGRET

Vid arrangörslägret finns akut hjälp att få i form av telefon, första hjälpenkit, ett utedass eller en off-game kaffe med jourhavande arrangör. 

JOURHAVANDE ARRANGÖR 

Vi har alltid en arrangör på plats för akuta problem. Det är hit du går om du har trubbel som du och din grupp inte kan lösa själva. Dock ber vi er ha förståelse med arrangörerna har mycket att göra och att ni inte söker upp oss bara för att ex. hänga socialt och snacka om en intrig eller något coolt som hänt i spelet.           

DELTAGARDRIVET ARRANGEMANG

Mutantlajv är gör-det-själv-orienterade arrangemang (om du är lajvare: jämför med -90 talslajv, eller moderna varianter som Blodsband eller Krigshjärta), och inte färdigförpackde pay-and-play Nordic Larps på hotell eller slott (i stil med College of Wizardry eller Hamlet). 

Mutantlajv är en sandlåda för gemytligt farofyllda äventyr. Tänk övervuxet förfall, fysiskt spel och stora känslor, dolda "skatter", farofyllda förbjudna zoner (med ljud och ljuseffekter), konflikter, intriger och "pranks mellan spelargrupper. Begränsade resurser, fungerande prylar, märkligheter, och den äkta upplevelsen att släpa skrot och med egna händer tillsammans bygga upp en gryningsbosätning i ruinerna!

Senare lajv i serien (Knugen och framåt) är delvis mysiga "bylajv". Där föreställer vi oss att det uppstått flera spelardrivna butiker, skrotförsäljare, badhus, heliografkontor, grossister, skrotuppköpare och skräddare där banditer och röta förr härjade. Men exakt hur Kuserud utvecklas är upp till er spelare, och vad ni vill hjälpa oss konstruera på plats och vad för slags verksamheter ni vill driva under evenemangen. 

SPELARGRUPPSDRIVNA MYSTERIER 

Vilka grupper som anmäler sig utgör ytterst grunden för hur spelet blir. Vi justerar den sista månadens på-plats-scenario-arbete (gömma clues och skatter) efter vilka engagerade spelargrupper som anmäler sig. 

På våra lajv finns alltid ett antal planerade grupper som bygger upp scenariot vi vill gestalta, men det finns gott om plats för dig och dina kompisar att komma med egna förslag på nya grupper!

WORKSHOPS 

Vi vill att det skall vara enkelt, tryggt och kul att vara på Mutantlajv! Innan spel kör vi några workshops där vi lär känna varandra och spelet. Vi går igenom det mesta ni behöver veta där och ser till att bli varma i kläderna och trygga tillsammans. 

 

GRÄV UT FÖRFALLNA RUINER:

Kuserud består av industri och kontorsbyggnader tillhörande en gruva som övergavs för 50 år sedan. De har inte rörts eller städats ur sedan dess.. 

 

Vi värnar om områdets karaktär och ber er därför att inte städa bort mossa eller växter som gror bland ruinerna.

 

Att spela skrotgrävare eller nybyggare i en ruinstad innebär att det finns farligheter nästan överallt. Rostiga plåtar lurar under gräset, det finns gott om hål att falla ner i, tunga åbäken som behöver flyttas och damm att andas in. Som deltagare gäller det att hålla tungan rätt i mun och se sig för var man sätter fötterna och inte slåss vilt på farliga platser.

 

Vi har inte möjlighet att markera allt som kan vara farligt på området, och visa skatter och platser måste du klättra eller krypa för att hitta. Du bestämmer vilka risker du vill ta. Det går utmärkt att vara väldigt försiktig och aldrig kliva upp för en rostig trappa, speciellt om du spelar en skrivare, handelsman, musikant eller annan som inte har skrot som sin främsta syssla.

ÄVENTYRSLAJV!

Vi gillar skatter, gåtor, preppade platser, trippiga NPC’s, ljus, ljud och annat som kommuniceras fysiskt, direkt och ofta inte behöver övervakas löpande av spelledare. Vi är inte lika förtjusta i planerade scener och nyckelintriger som “bara måste gå i lås”.

 

STRID OCH REGLER

Mutantlajv använder ett enkelt regelsystem för strider och Mutationer. 

Du kommer kunna läsa mer om det HÄR (vi jobbar på det än, det kommer snart)

ETT AKTIVT SPEL

Det går inte att spela Mutantlajv passivt. Det är inte ett nöjesfält. Det är inte enbart en kollektiv impro- föreställning. Det är ett fantasikliv in i ett annat liv. Det har det tempo du ger det. Det kan rymma allt från naturskön stillhet till nesligt svek, ultravåld och stor personlig dramatik. Det blir i slutändan blir vad du gör det till, i samarbete med alla dina fantastiska medspelare och arrangörer! Du kan också luta dig tillbaka och njuta av händelserna runt dig och kasta dig in i handlingens centrum när du känner för det.  

Spänning och oförutsedda äventyr kommer att uppstå nästan vad du än tar dig till, se bara till att bejaka dina dramatiska impulser och häng på när det händer grejjer! 

Din roll / faktion har massor att “vinna” eller “förlora” i Kuserud. Även om det inte går att vinna själva lajvet, kan det mycket väl hända att din rollperson slutar på en mycket bättre (eller sämre) plats än när hen började spelet.

Omfamna din framgång eller din olycka och kom ihåg att det är precis lika roligt att “vinna” som att “förlora” på ett lajv. Allt som förändrar din roll eller hens situation dramatiskt brukar vara kul att spela​.

DITT EGET KUSERUD

Spelare uppmuntras bygga om och bygga på Kuseruds ruiner. Vi vill se fina och kärleksfulla renoveringar av ruiner och uppmuntrar nya konstruktioner i Mutants Skrot-Nisse Allmoge- stil. Vill ni exempelvis bygga ett vakttorn, en bänk, ett skjul eller en ny vägg är det bara att plocka skrot och bräder från ruinerna och köra igång!​ 

En blomstrande och mycket märklig bosättning lever sitt eget liv bland rostplåtarna, skogsdungarna, ravinerna, betongfundamenten och maskinhallarna.     

ZONSPELARE

Zonspelare fyller NPC funktioner och deltar för ett fördelaktigt pris, vi tar väl hand om våra zonspelare med samma mat och transportnätverk vi arrangörer själva använder, vi förväntar oss i gengäld att ni har med egen dräkt, lägerprylar (kan vara off) och att ni ser fram emot att följa våra underliga instruktioner för att skapa ett rafflande spel för alla. 

 

bottom of page