top of page

VAPEN

VAPEN I GRYNINGSVÄRLDEN

Mutantvärlden är totalt livsfarlig, särskilt såhär nära zonen, så nästan alla behöver kunna försvara sig på något vis. Kanske med det första tillhygge man kommer åt, men de flesta har inhandlat eller konstruerat ett enkelt vapen i form av en yxa, pilbåge, knölpåk eller spjut.

Skulle det vara så att man sitter på lite mer krediter kanske man har ett skjutjärn. Dessa är ofta gamla mynningsladdade musköter, men de rikaste ser till att införskaffa en Skarprättarkarbin eller ett Müllerskt hagel.

NÄRSTRIDSVAPEN
Boffervapen (vadderade vapenattrapper av skumplast ock latex) gäller på Mutantlajv.
Dessa ska främst vara vadderade och hela, så att de är säkra att slåss med. De ska även passa in i mutantvärlden, så inga alvsvärd eller orchklubbor. Det är enkla svärd, yxor, knivar/dolkar eller klubbor som gäller. Ett juste järnrör eller en kofot går så klart också bra.

 • I stort sett alla enklare vapen från kända tillverkare (som Calimacil, Forgotten Dreams osv.) går bra. Undrar du något så kan du alltid fråga.

 


SKÖLDAR 
Används i stor utsträckning. Dessa ger bra skydd, och kan i värsta fall användas som bord. Bara fantasin sätter gränser för vad som kan fungera som en sköld. Det kan vara en vägskylt, ett dasslock, en ladugårdsdörr (för de större karaktärerna) eller om du är rik kanske du har en kravallsköld från förr.

 • Alla sköldar ska ha vadderade kanter, vara helt mjuka eller vara helvaderade.

PROJEKTILVAPEN

Pilbågar och armborst går fint att använda. I och med deras enklare och billigare natur är de ett relativt vanliga vapen i Pyrisamfundet. De är en favorit bland jägare, eftersom de är tysta.

 • Armborst och pilbågar får en max dragstyrka på 30 pound, pilarna/skäktorna måste ha en vaderad topp och en spets som är ca 5 cm i diameter. De ska vara hela och ha någon form av fjädrar för att förhindra att de vänder sig i luften.


NYTILLVERKADE KRUTVAPEN

Vapen som är gjorda efter katastrofen. Dessa är enkla, och har mycket längre omladdningstider än fornvapen då de är bakladdade med enkelskott eller mynningsladdade musköter.


Musköter - Har tillverkats över hela pyrisamfundet sedan decennier. Myningsladdade pistoler, karbiner och gevär är vanligast bland folk i vildmarken och i zontrakter.
Skarprättare - Den kejserliga manufakturen producerar bakladdade enkelskotts- pistoler, karbiner och gevär. Dessa laddas med en hylsa bakifrån, och används av såväl militären som de skickliga zonfarare som har råd med dem. 

Müllerskahagel - Tillverkas av Müllerska hagelmanufakturen i Nordholmia, dessa finns som enkelpipiga eller dubbelpipiga. De finns både som pistoler, korta gevär och långa gevär. 
De laddas bakifrån och har en hane som spänns upp för varje pipa.

HEMMABYGGEN

Mitt mellan nytillverkade och fornvapen har vi hemmabyggen. En person som har kunskapen och resurserna kan knåpa ihop vapendelar och finskrot för att få sig en fungerande pangpinne. De är ofta opålitliga och tar lika lång tid att ladda om som en musköt att ladda om men när de väl smäller så är skadan den samma.

Hemmabyggen kan även vara ihopsnickrade eller modifierade Fonvapen, som skjuter antik ammunition. Dessa hybridvapen har betydligt större potential att sprida förödelse än sina svartkrutdrivna släktingar. 


FORNVAPEN

Fornvapen är vapen från den gamla tiden, och så länge man har ammunition eller energipaket (ovanligara respektive oskattbara) kan de skjuta båda stort och snabbt. De är eftertraktade och i stort måste du vara rik eller skicklig för att få tag på ett bra fornjärn. Du måste dessutom vara kunnig i teknologons mysterier för att använda och reparera fornvapen effektivt.

Pistoler - De små och stora pistolerna från förr har en överlägsen eldhastighet jämförelse med de som tillverkas i Pyrisamfundet.

Revolvrar - I stort sett är samtliga revolvrar är fornfynd eller hemmabyggen baserade på delar från fornvapen. Inte ens de skickligaste vapensmederna i Pyrisamfundet har listat ut finmekaniken som behövs för att nytillverka dessa i stor skala.

Gevär och karbiner - Det finns många olika slags gevär och automatkarbiner. Eftersom de användes av forntidens armeér dyker ibland fungerande exemplar upp på marknaden. Alla dessa vapen är förödande, med sin otroliga kraft och eldhastighet.

Kulsprutor -  Dessa dödsspottande monster finns det så få fungerande exemplar kvar av, att man knappt ens hört talas om dem. Vanligast är de nog i de historier som finns om zonens terror- robotar. En kulspruta i aktion skrämmer vettet ur de flesta mutanter och människor.

Energivapen - Likt kulsprutor så är dessa så extremt sällsynta att gemeneman oftast tror att det är sagor eller hittepå. Ännu färre skulle veta hur man använder dem. Det går en skröna om att Rättsväktaren Jerrold i Kuserud hade en strålpicka, men de flesta tror att det bara är nys.

Robdes - Ett energivapen från förr som bara påverkar automater, lika ovanliga och svåra att hantera som andra energivapen

 • Krutvapen får ABSOLUT INTE skjuta iväg någon form av projektil!

 • Alla former av krutvapen måste ge ifrån sig en knall för att inlajv fungera(självklart kan man hota folk med ett icke- fungerande vapen.

 • Kraftigare knallpulver eller andra rejäla smällar (såsom knallkork från angeldon) är att föredra.

 • Av de olika softairguns som finns så är det bara kraftigare gasvapen som KANSKE kan godkännas av ARR. Alla kommer inte att godknnas, det måste vara en riktigt tydlig knall. Skicka en fråga till arr via mail eller på Discord om du är osäker.

 • Alla typer av Fornvapen ska godkännas av ARR

 • Mutantlajv är inte krigslajv, och det är svårt att komma över fornvapen, så skapa en bra bakgrund till varför just din roll har en.


 

GRANATER, BOMBER, MINOR OCH FÄLLOR

I Gryiningsvärlden finns det gott om olika sprängmedel. Dessa används när de finns att tillgå, det finns även forngranater, men dessa är lika ovanliga som övriga fornvapen. Enkla snaror för fällor och olika typer av svartkrutsgranater är normen, vissa använder även dynamit i olika utsträckningar.

 • Inga fällor som skjuter ut något får användas, Airsoftgranater som bara har en knall kan godkännas efter kontakt med arr.

 • Sätt ALDRIG ut fäll Snaror eller liknande där syftet med linan är att fälla eller fånga andra, trådar för att lösa ut en fälla är dock godkända
   

Skarprättargevär_tc7tV__please_credit[palette.fm]

Skarprättargevär_tc7tV__please_credit[palette.fm]

Skrotpuffror_UrGDv__please_credit[palette.fm]

Skrotpuffror_UrGDv__please_credit[palette.fm]

Mullersk hagelbrakare_jqM0w__please_credit[palette.fm]

Mullersk hagelbrakare_jqM0w__please_credit[palette.fm]

Skarprättarpistol_FwSYo__please_credit[palette.fm]

Skarprättarpistol_FwSYo__please_credit[palette.fm]

Skarprättarderringer_GiSyb__please_credit[palette.fm]

Skarprättarderringer_GiSyb__please_credit[palette.fm]

bottom of page