top of page
_DSC4353.jpg

KNUGEN AV KUSERUD

_DSC4260.jpg

Välkommen till "Knugen av Kuserud", den andra delen i vår post- post apokalyptiska lajvkampanj, i det klassiska rollspelet Mutants bisarra 1800-talsdoftande framtid.

 

Vi befinner oss i Kuserud, en nybyggarbosättning i utkanten av Pyrisamfundet, på randen till den märkliga Förbjudna Zon som kallas “Uddezonen”. Vi följer dess tillväxt från laglös skrotgrävande utpost, till en blomstrande bosättning full av liv och gemyt, men också intriger, mysterier och maktkupper. 

 

Under vårt evenemang “Knaset i Kuserud” förra året följde vi den ofta blodiga kampen mellan samvetslösa skrotgrävargrupper och handelshus. Efter en spännande och omtyckt uppsättning erövrades Kuserud från Zon-böset och banditerna tämjdes!

I 2023 års evenemang - “Knugen av Kuserud”, följer vi följaktligen bosättningens första borgmästarval och marknadsdagar, i skuggan av den eskalerande skrotruschen, ett knappt halvår efter “Knaset”.

Du spelar en bofast Kuserudsbo, eller en nyss tillrest Lycksökare! 
 

BOFASTA I KUSERUD

 

BOSÄTT DIG I RUINERNA!

Öppna ett bageri, en grovsmedja, ett fiskelag, en dockteater eller en annan nybyggardoftande inrättning i byn tillsammans med din egna grupp!

KÄNN GEMYTET

Njut en ölamust och en match Socker (en blandning mellan fotboll och handboll på en liten plan, ibland med vapen, ibland i sjön) och bygg en stark buskis- humoristisk by- samvaro kring din grupp och lilla butik. 

Ställ upp i borgmästarvalet!

Välj en kandidat i er grupp och planera er valkampanj. Vill just er kandidat att Kuserud skall tillhöra Pyrisamfundet? Göborg? Eller förbli en neutral utpost vid zonens rand? Brinner du för kommers, rättvisa, eller dolda motiv? Skapa en valplattform och hitta på mer eller mindre ljusskygga metoder att vinna omröstningen. Du kan också ställa upp som en tillrest frifräsarkandidat med en plan!

Brinn för rättvisan och ett fritt Kuserud, som en medlem i den engagerade tillresta Valberedningen, som består av både Göborgska och Pyriska vänner av ordning. Det är Valberedningens uppgift att se till att borgmästarvalet går rätt till, trots de korruptionsbenägna omständigheterna.     

Skydda Pyriska intressen (och dina egna) från banditer, rebeller och skumma Göborgare som en Pyrisk Soldat (uniform, enkel sovplats och vapen ingår!). 

Bli en del av de Göborgs- rättrådiga, men ack så giriga skrothandlarna i Bexorins Handelshus, eller följ med deras fornforskande Encyklopedister när de återvänder med nya vilda teorier om Kuseruds förhistoria.  

 

Avtjäna ditt straff och avnjut den täta sammanhållning och spännande maktkamper som hör till fångarna och fångvaktarnas vardag i Straffkommando 9b (overall, enkel sovplats och fotbojjor ingår). 

 

 

TILLRESTA LYCKOSÖKARE

Kuserud håller på att civiliseras så smått, men bland detaljhandlare, smeder och bar- föreståndare finner vi ännu flera konkurrerande band av beväpnade lycksökare och deras kamp mot varandra och zonens märkliga hot.

Gräv skrot som en Lycksökare bosatt i en skrotruin, eller slagga i sovsalen i nyinvigda hotellet ”Pidis lada”.  

Spänn gangster / sjaskig soldat musklerna och ta det du behöver med en dos hot om våld. Förhoppningsvis bara hot. Kuserud må vara på väg att få en borgmästare, men det är ännu långt från en laglydig zonhåla. 

 

Utforska den djupa zonens märkliga slydjungel och stenbrott som Skrotgrävare, Zonfarare eller Pyrisk Exploratör.


BLI EN ZONSPELARE 

Hjälp oss blåsa liv i de märkliga Gyllene och en lång rad nya hot ur Mutants rika Zonologi.

KUSERUD OCH DESS FOLK

Vårt scenario beskrivs och vi utforskar den närmaste omgivningen kring Kuserud

VILKA ÄR NI? Ni är mestadels mutanter, ledda av en handfull icke- muterade människor och i sällskap av sällsynta forntids- automater. Ni befinner er i utkanten av de ofta nationalistiska och hierarkiska Gryningsrikena. Ni är oliktänkare, knäppsekter, straffångar, desperata aspiranter från Göborg, vanärade ädlingar från Nordholmia och förföljda PSI-mutanter som gnuggar mule och labb med halvvilda eller bara obegripligt funtade Bengstsvedsmutanter, motorfolksmarodörer och lättlurade bonnadrängar från de potätstinna ängderna i söder. 

VARFÖR ÄR NI HÄR? Som LYCKSÖKARE är ni här för att utforska, erövra och muta in er alldeles egna skrotborg och fyndighet. Ingen vet vad som lurar i ruinerna. Tveklöst kommer det bli knas. Livsfarligt men lönsamt knas! Som KUSERUDARE är du redan en del av byns spirande och ofta gemytliga samvaro, och vill göra er hembygd till mer än en kaotisk håla där den stakes rätt gäller. Kanske har du ett bageri, en fiskestuga eller en smedja. 

"Såsmåningom kommer nog Pyri, Göborg eller Ulvriket fatta intresse för den strategiskt belägna och besynnerligt skrotrika Kuseruden, men innan dess kan en förslagen eller skrupellös liten figur som du göra sig stor och rik i krediter och pistolmynningar. Kom smid lyckan och grunda Skandiens vildaste lilla skrotvaskarhåla!" 

-  Urmid - mutanträttsagitator 

LOKAL GEOGRAFI OCH HISTORIA

Kuserud ligger djupt inne i en nordlig avgrening av Bengtsveden, en zonskog ökänd för sina snår, udda mutantstammar samt den urfarliga besten Raggarn.

 

Dessutom ligger Kuserud så nära den så kallade “Uddezonen” att man kan förvänta sig att drabbas av diverse orimliga fenomen, inklusive men icke uteslutande; Rötblixtar, hjärnsmältande ljud, förledande ljus och särskit knivsluga glänsande stenarter och kristaller, som alla plötsligt kan bli zonfararens fiender. 

Vi kommer att använda enklare ljud och ljuseffekter, tillsammans med ett par enkla regler, för att göra udda zonfenomen till en aktiv och kul del av lajvupplevelsen. 

MYTEN OM GULD- DRÅMEN
Kuserud ligger i oländig vildmark som för länge sedan dominerades av en mytomspunnen “Ark”, en plats där en spillra muterat forntidsfolk överlevde den stora katastrofen.

 

Dessa överlevare kännetecknas av ett metalliskt skimrande eller glittrande skinn, en detalj som dett dem namnet “De Gyllene” i Göborgstrakten. I lokal folkmun kallas Arken för “Dråmen”, eller “Gyllendråmen”.

 

Enligt legenden beskyddades den dekadenta skrotborgen av en allsmäktig forntidsautomat som förslavade sina undersåtar med ett slags smittsam kristallpest. Dråmen var livsfarlig att besöka. Utomstående dödades eller infekterades med “Gyllensjuka” och tvingades tjäna maskinen. Dråmen sägs varit full av forntidspryl och fest. Nån menar att de grävde efter uddekristaller, nån annan att de vaktade glittrande silverkupoler, en tredje att ett uppror störtade Dråmens ledning för 20 år sedan och att inget finns kvar.

 

Bosättningar i närheten har endast tveksamt och sporadiskt handlat med med Dråmerna. Nu är det 30 år sedan man hörde av dem. Kommer du att hitta spår från Dråmen i bråten? Finns det ännu vilda Gyllene Dråmer i skogen. Det viskas om en Klyfta där Arken ursprungligen låg.  

 

Precis som på Mutantzonens tidigare evenemang finns det gott om hemligheter, skatter, brev, kasetter, klotter och förvirrade zoninvånare som ger dig spridda fragment av en större berättelse om det förflutna. Som du genast kommer att misstolka och förvanska till egen vinning eller till följd av din i sammanhanget typiska okunnighet...

293015374_372710738307728_5763660052903892800_n.jpg
bottom of page