top of page
_DSC4256_edited.jpg

KLÄDER

Principen är nästan alltid densamma - en blandning av slitna men "nytillverkade" plagg av 1800 - talsstuk i grova naturmaterial, blandat med (om du är en Zonfarare eller rik) hundratals år gamla och slitna / lagade plagg och attiraljer från De Gamles tid.
 

Fornfynd
I Pyrisamfundet återanvänder man varsamt de kläder och prylar som finns kvar efter katastrofen. Men år 96, mer än 200 år efter katastrofen, är det mest zonfarare, skrotgrävare och annat äventyrligt folk på landsbygden som bär, lappar och lagar fornplagg.

Fornfynd är hundratals år gamla och otroligt slitna, lagade och lappade. Ofta lager på lager, och ömt vårdade, med omsydda detaljer där man kompletterat med moderna material där det gamla slitits ut. Zonfarares fynd kommer ofta rätt ur zonens mark och ofattbart skitiga och slitna.

I civiliserade trakter är det bara de välbärgade som kan bära forn- dyrgripar, ofta fint återställda men extremt slitna. Men i sällsynta fall till synes sprillans nya plagg. Oslitet forn är ofattbart värdefullt.

Handgjorda hängslen, snörningar, hyskor och hakar och ibland metallknappar används flitigt på restaurerade fornfynd. Inte många fornfynd har överlevt med fungerande dragkjedjor eller kardborreband .

Nytillverkat
Vanligt folk klär sig nästan uteslutande i nytillverkade kläder. Dessa är vanligen av klassiskt 18- tidigt 1900- snitt (kavajer, rockar, västar, byxor, kjolar) men med gryningsrikenas variationer på temat.

Nytillvekade plagg från städernas manufakturer är ofta lite bylsiga och ofta försedda med hyskor och hakar, snörningar eller knappar i metall eller ben.

Man finner även varianter av urgamla (nutida) plagg. De är sällan manufaktursydda utan hemsydda, alltid sydda i grövre material och ofta av lite udda snitt. Så man kan träffa på T-shirts sydda i grovt linnetyg, eller hoddies i Ulkull.

Spinnerier och väveriar tillverkar linne och bomultyg jämte kardad dumdjurs-ull som sprids vitt och brett. Lokalt väver och stampar man lin och ulkullstyger. Trots maufakturernas frammarsch sys det mesta ännu hemma i stugbyarna eller i zongrytet. Och blandas med ett och annat slitet forn.

Man ser hemspunna särkar och mantlar burna över slitna hoddie- kopior i vadmal. Rockar och kavajbyxor kompletterar fornkepsen från FONUS. Doubleter och kavajer över kevlarpansar.

 

Långa rockar (av olika slags trenchcoatsnitt) i alla slags material är extremt vanliga nytillverkade plagg i Pyri, jämte skjortor, västar, kavajer, overaller, byxor, kjolar, hattar och mössor.

Tips på nytillverkade plagg
Ett tips på hur man "syr" plagg, som skall föreställa nytillverkade i Gryningsrikena, är att köpa lite för stora loppisplagg och sy om dem en smula enligt nedanstående direktiv.

 

Obligatoriskt: Kom ihåg att ta bort alla märken / labels. Ta bort knappar och ersätt med hyskor och hakar eller knappar som ser gjutna eller snidade ut. Inga plastknappar eller metallknappar med motiv. Plagg i grövre naturmaterial (ylle, tweed, linne, filtade grejjer) är perfekt. Stickat och knypplat är rätt vanligt. Allt i dova färger. Marinblått, grått, svart, mossgrönt, brunt i olika nyanser.

 

Bonus: Ändra snittet, klipp om en krage eller ta bort den. Sy kanske på ett par manchetter. Känns plagget igennkänningsbart, men lite svårplacerat och skumt, är det perfekt. Och ofta är det i patineringen och detaljerna som den riktiga Mutantstämningen kommer fram.


 

MIXA VILT!

På Mutantlajv har du ett gyllene tilfälle att blanda kläder från olika tidsperioder till ett sammelsurium som känns rätt för Pyrisamfundet. Ta med alla läderpåsar, vävda korgar, oljelampor, smidda verktyg, linnesärkar, mantlar och keramikkärl du kanske har haft till medeltidsevenemang eller fantasylajv.

Ta med alla loppisfynd som ser ut som nåt slags 1800-tal och bär till exempel klänningen eller uniformsjackan från Jane Austen picknicken under en militärjacka. Du hittar många bilder på mode från Pyrisamfundet här och i produkterna till Undergångens Arvtagare.

PATINERING

Grundregeln för patinering är att nytillverkade kläder skall vara dammiga och skitiga. Kläder som är fornfynd skall vara så grovt patinerade att det med en gång syns att de är hundratals år gamla, vårdare, lagade och omsydda.
 

För att skapa en känsla av zonens slitiga liv och ett samlat intryck av skrothåla vill vi att du patinerar din dräkt så mycket du orkar.

Är det inte skitigt, slitet, ombyggt och dammigt nog, kommer vi att kunna hjälpa dig lite med det innan lajvstart, men gör det allra helst i god tid innan. Ta heller inte med några persedlar du inte vill skall bli smutsiga. 

Det är alltid bättre att ta i för mycket än för lite med patinering. Det som ser hårt smutsat ut i en väl upplyst lägenhet kommer att se rätt fräscht ut i rost och skogsmark.


Även om du spelar en medelklassbankir eller snobb i Kuserud så är livet i skrotgrävarhålan så dammigt och hårt att man sliter på kläderna snabbare än man hinner fixa. Även de finaste kläder är lite stendammiga, kanske lagade nånstans och slitna på slit- ytor.

Det kanske inte är helt realistiskt, men det ger den "Skrotvästern" känsla vi är ute efter, och samlar det visuella intrycket på ett snyggt sätt.

På YouTube- kanalerna “Dust Monkey” och “Nuclear Snail” beskrivs i detalj både hur du syr om fräscha plagg till slitna post- ap artefakter och hur du sliter och permanent smutsar ner både medeltids och framtidsplagg på bästa sätt!

Vi kommer även att släppa videoinstruktioner som visar hur processen kan gå till på ett enkelt sätt.

MODE

Även om de fysiska klasserna oftast bestämmer i vilken samhällsklass en Pyri- medborgare föds, så finns otaliga undantag från den människo- centrerade normen. Här talar vi om mode, och det är kopplat till samhällsposition, snarare än till vilken mer eller mindre genmanipulerad härkomst en person har.

 

En rik Mutant klär sig likadant som en rik Människa, och en Människa på botten av samhällspyramiden klär sig likadant som en Mutant i samma situation. 

 

SLUSKEN 

På livets botten har vi den oturliga gruppen av dårfinkar, dönikar och pack. De som har det absolut hårdast är de permanent fattiga, tiggande, försupna, skadade, straffarbetande och tröga, de som lever från dag till dag, de har sällan råd med många trådar på kroppen.  

Den lägsta ekonomiska klassen man kan spela. Här finns för det mesta mutanter utan särskilda möjligheter att arbeta sig upp i pyrisamfundet eller göborg. Det kan vara för att dem saknar utbildning, har olika missbruk eller tidigare skulder till Mobsters som gör att de befinner sig här.

Klassen kännetecknas av Slitna, trasiga och smutsiga paltor med enbart det simplaste trasor de kan få tag på.  De kan även bära med sig alla sina ägodelar i en liten säck på ryggen om de är kringresande.


 

ZONFARAREN / MARODÖREN

Av många civiliserade Pyrier sedda som mer lyckade exempel på sluskar, av andra sedda som fornhjältar och brytare av ny mark. Eller i alla fall som romantiska kriminella och märkliga stammar som lever i Gryningsrikernas rötfyllda utmarker. De som lever och verkar i zonkanterna, eller som har till yrkessyssla att gräva ut och frakta zonfynd, har en alldeles särskild stil. Då de ofta kommer i kontakt med fornfynd är det mer regel än undantag att de har en sliten men fungerande läderjacka, slitna hopplock av fornfynd, rostiga metalldetaljer och gulnad, sliten plastics kombineras med nysydda långa rockar från städerna. De allra flesta lycksökarna i Kuserud tillhör denna klass. 

  • Extremt sliten men lagad överlevnadsjacka med hyskor och benknappar

  • Linneskjorta

  • En forn- läderväst med oläsligt slitna märken på

  • Pjäxor ombyggda till kängor

  • Sköld av en varning- för- älgenskylt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KNEGAREN

Ett steg upp har vi kärnan i gryningsvärlden, En klass med låg inkomst men som klarar sig för dagen och ofta har ett fast arbete eller som kommit till kuserud i jakt efter nya arbetsmöjligheter men som oftast inte innehaver de “välbetalda” jobben som kräver lite högre utbildningsnivåer. Klassen kännetecknas av hyffsat hela och rena kläder, basplagg och verktyg som behövs för att utföra arbetarens jobb t.ex en spade eller verktygslåda.


Arbetaren är den absolut största gruppen varelser, här har vi den outbildade massan som manufakturs arbetare, bönder, Bärare, byggare springare, muskler, servitriser och fiskare.

De klär sig funktionabelt och slitsarkt men ofta helt utan stil.  

  • Linneskjorta 

  • Hängslen

  • Yllebyxor med förstärkta knän och flertalet fickor

  • Grova kängor 

  • Arbetshandskar 

  • Någon form av hatt, tex en Slokhatt​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TJÄNSTEMANNEN

Mitt på skalan hittar vi just mellanklassen. De med lagom med tur eller som har slitit sig uppåt. Här har vi den klass som ofta har någon form av utbildning. Det är Kontorsarbetare, Krögare, Soldater, postiljon, butiksföreståndare, bagare eller sjukbiträde. De klär sig enkelt men har ändå råd med lite färg, lite forn eller en skön skjorta. De har råd med nya plagg när de gamla skulle gå sönder för mycket men de är ofta av enklare snitt och fortfarande funktionabelt.

  •  Linneskjorta

  •  Väst

  •  Fluga

  •  Yllebyxor

  •  Lågskor eller stövlar

  •  Förkläde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE LÄRDA / ADMINISTRATÖRERNA

Bland de som har råd att klä sig rätt har vi en yrkeskategori med lång utbildning, eller som på andra sätt har de så gott att de kan unna sig. De kan vara kunskapare, officerare, admiratörer, läkare, upptäcktsresande, apotekare eller manufakturägare. De följer det för ögonblicket rådande modet och lägger gärna till några buskiga accessoarer såsom en skrikig linneväst eller överdrivet stor fluga. Beroende på arbetstypen kan man även utgå ifrån yrket för att skapa sina kläder. De har ofta fina tyger i vackra färger, och har många uppsättningar kläder antagligen har de en vacker moderiktig dress att ha på sig vid fester. Flera har väl vårdade med slitna fornattiraljer som de förvärvat i sitt yrke. 
 

  •  Skjorta i dyrare tyger

  •  Väst

  •  Kravatt

  •  Pressade byxor

  •  Glasögon

  •  Lång rock eller jacka

  •  Fina lågskor

 

 

 

 

ARISTOKRATERNA

De som tillhör rikets ädla ätter, de framgångsrikaste artisterna och pengastinnaste fabrikörerna. De som aldrig behöver oroa sig för något annat än vad som är de senaste modet. Eller som de skulle uttrycka det: "Hur ska man klä sig för att ha en chans på Thorulfs kusins nästa bankett". De klär sig bara i det finaste, dyraste eller till och med i välbevarade fornkläder. Inget är för mycket för eliten och mer anses vara viktigare än smakfullt kan man ibland tycka.
 

  •  Silkesskjorta

  •  Fornväst i skrikiga färger

  •  Sammetskravatt

  •  Pressade byxor med kapsyler som knappar

  •  Krinolinkjolar gjorda av däck

  •  Monokel

  •  En forntida frackjacka

  •  Fina lågskor

  •  En peruk gjord i tunna plasticstrådar

  •  Hög hatt

  •  En välsmidd krona av gafflar

En typsik Mutantslusk i sliten fornklädsel

Zonfarare i blandning av forn och nytt.

Knegare i slitna, praktiska nytillverkade plagg

En hyggligt framgångsrik underhållare kan nå en tjänstemans sociala status. Observera fina nytillverkade plagg med kurbitsapplikationer / broderier.

Administratör för Karles kommerskammare i nytillverkad skinnrock och värja med fornklinga

Aristokrat från Göborg, i det senaste Möör och Smöörska snittet av festklänning. Observera fornplastics i korsettdelarna.

KLÄDER OCH MODE

MODEBILDER FRÅN MUTANT

Postiljon

Postiljon

Arbetare

Arbetare

Polis

Polis

Fyrarmad Slusk

Fyrarmad Slusk

Sjöman

Sjöman

Gårdfarihandlare

Gårdfarihandlare

Jägare

Jägare

Aristokrat

Aristokrat

Administratör

Administratör

Postiljon, administratör

Postiljon, administratör

Tjänstemannaråtta

Tjänstemannaråtta

Högre administratör

Högre administratör

Zonfarare och Automat

Zonfarare och Automat

Ädling

Ädling

Benzo och gänget - Sluskar

Benzo och gänget - Sluskar

Konstapel

Konstapel

Ädling

Ädling

Fint folk

Fint folk

Mutanter, en arbetare och en högre tjänsteman

Mutanter, en arbetare och en högre tjänsteman

Jagad PSI- mutant i administratörsplagg

Jagad PSI- mutant i administratörsplagg

Ädlingarna Bankok och Frankelhane

Ädlingarna Bankok och Frankelhane

Hemligt sällskap av rika borgare

Hemligt sällskap av rika borgare

Rik och fattig

Rik och fattig

Äventyrare

Äventyrare

Rikingar i forn och nya kostymer

Rikingar i forn och nya kostymer

Överfall på Zonfarare

Överfall på Zonfarare

Zonfarare

Zonfarare

Zonfarare

Zonfarare

Soldater i stridbart skick

Soldater i stridbart skick

Knegare

Knegare

Ikonisk Zonfarare

Ikonisk Zonfarare

bottom of page