top of page

KLÄDER
Det är bra att ha på sig något som värmer och skyddar i denna grymma värld, de flesta bär enkla och slitstarka kläder. Även om man återanvänder de kläder och prylar som lämnades efter av de forna högteknologiska generationerna så är det i stort sett bara de välbärgade som kan bära dessa dyrgripar och vanligt folk klär sig nästan uteslutande i nytillverkade kläder även om detta kan vara varianter av gamla plagg.

 

Spinnerier och väveriar tillverkar linne och bomultyg jämte kardad dumull. Man ser särkar och mantlar burna över slitna hoddie kopior. Rockar och kavajbyxor kompletterar fornkepsen från FONUS. Doubleter och kavajer över kevlarpansar. 
 

MIXA VILT!

På Mutantlajv har du ett gyllene tilfälle att blanda kläder från olika tidsperioder till ett sammelsurium som känns rätt för Pyrisamfundet. Ta med alla läderpåsar, vävda korgar, oljelampor, smidda verktyg, linnesärkar, mantlar och keramikkärl du kanske har haft till medeltidsevenemang eller fantasylajv. Ta med alla loppisfynd som ser ut som nåt slags 16-1800-tal och bär till exempel klänningen eller uniformsjackan från Jane Austen picknicken under en militärjacka. Du hittar många bilder på mode från Pyrisamfundet här och i produkterna till Undergångens Arvtagare, men principen är nästan alltid densamma - en blandning av nya, oftast handsydda eller stickade och slitna 16-1800-talsliknande plagg i naturmaterial och (om du är en Zonfarare eller rik) hundratals år gamla och slitna / lagade plagg från De Gamles tid. Handgjorda hängslen, hyskor och hakar (snarare än knappar). Långa rockar (av olika slags trenchcoatsnitt) i alla slags material är extremt vanliga nytillverkade plagg i Pyri, men även kopior av den gamla tidens plagg (handsydda hoodies, t-shirtliknande särkar, bylsiga jackor, handsydda jeans och overaller.

PATINERING

för att ge ett samlat intryck vill vi att du patinerar och sliter hela din dräkt ordentligt. Är det inte skitigt, slitet, ombyggt och dammigt nog kommer vi att kunna hjälpa dig lite med det innan lajvstart, men gör det allra helst i god tid innan. Ta heller inte med några persedlar du inte vill skall bli smutsiga.  

 

På YouTube- kanalerna “Dust Monkey” och “Nuclear Snail” beskrivs i detalj både hur du syr om fräscha plagg till slitna post- ap artefakter och hur du sliter och permanent smutsar ner både medeltids och framtidsplagg på bästa sätt!

MODE

Förutom de olika fysiska klasserna så finns det olika samhällsklasser
de liknar de som funnits genom all historia

 

SLUSKEN 

På livets botten har vi den oturliga gruppen av dårfinkar, dönikar och pack. De som har det absolut hårdast är de permanent fattiga, tiggande, försupna, skadade, straffarbetande och tröga, de som lever från dag till dag, dem har sällan råd med många trådar på kroppen.  

Den lägsta ekonomiska klassen man kan spela. Här finns för det mesta mutanter utan särskilda möjligheter att arbeta sig upp i pyrisamfundet eller göborg. Det kan vara för att dem saknar utbildning, har olika missbruk eller tidigare skulder till Mobsters som gör att de befinner sig här. Klassen kännetecknas av Slitna, trasiga och smutsiga paltor med enbart det simplaste trasor de kan få tag på Dem kan även bära med sig alla sina ägodelar i en liten säck på ryggen om de är kringresande. 

KNEGAREN

Ett steg upp har vi kärnan i gryningsvärlden, En klass med låg inkomst men som klarar sig för dagen och ofta har ett fast arbete eller som kommit till kuserud i jakt efter nya arbetsmöjligheter men som oftast inte innehaver de “välbetalda” jobben som kräver lite högre utbildningsnivåer. Klassen kännetecknas av hyffsat hela och rena kläder, basplagg och verktyg som behövs för att utföra arbetarens jobb t.ex en spade eller verktygslåda.
Arbetaren är den absolut största gruppen varelser, här har vi den outbildade massan som manufakturs arbetare, bönder, Bärare, byggare springare, muskler, servitriser och fiskare. De klär sig funktionabelt och slitsarkt men helt utan stil.  

exempel på vad en knegare bär är

 - Linne skjorta 
- Hängslen

 - Yllebyxor med förstärkta knän och flertalet fickor

 - Grova kängor 

 - Arbetshandskar 

 - Någon form av hatt, tex en SlokHatt​

 

TJÄNSTEMANNEN

Mitt på skalan hittar vi just mellanklassen de med  lagom med tur eller som har slitit sig uppåt. här har vi den klass som ofta har någon utbildning, det är Kontorsarbetare, Krögare, Soldater, postiljon, butiksföreståndare, bagare eller sjukbiträde. de klär sig enkelt men har ändå råd med lite färg eller en skön skjorta, de har råd med nya plagg när de gamla skulle gå sönder men de är ofta av enklare snitt och fortfarande funktionabelt.

exempel på vad en krögare klär sig i är

 - Linneskjorta

 - Väst

 - Fluga

 - Yllebyxor

 - lågskor eller stövlar

 - förkläde

DE LÄRDA

Uppe iblande de som har råd att klä sig rätt har vi en yrkes kategori med lång utbildning eller som på andra sätt har de så gott att de kan unna sig, de kan vara kunskapare, officerare, admiratörer, läkare, upptäcktsresande, apotekare eller Manufaktur ägare. De följer modet och lägger gärna till några buskiga accessoarer såsom en skrikig linneväst eller överdrivet stor fluga (beroende på arbetstypen kan man även utgå ifrån yrket för att skapa sina kläder) de har ofta fina tyger i vackra färger, och har många uppsättningar kläder antagligen har de en vacker moderiktig dress att ha på sig vid fester.  

Exemel på vad en kunskapare eller administratör kan bära

 - skjorta i dyrare tyger

 - väst

 - kravatt

 - pressade byxor

 - glasögon

 - lång rock eller jacka

 - Fina lågskor

ARISTOKRATERNA

De Rikaste, de som aldrig behöver oroa sig för något annat än vad som är de senaste modet eller hur ska man klä sig för att ha en chans på nästa bankett. de klär sig bara i det finaste, dyraste eller till och med i fornkläder inget är för mycket för eliten

Exemel på vad en aristokrat kan bära

 - silkesskjorta

 - fornväst i skrikiga färger

 - sammetskravatt

 - pressade byxor med kapsyler som knappar

 - krinolinkjolar gjorda av däck

 - monokel

 - en forntida frackjacka

 - Fina lågskor

 - en peruk gjord i tunna plasticstrådar

 - Hög hatt

 - en krona av gafflar

bild_2023-03-01_165340766.png

Margarina Mörs största söndagsnöje var att inhandla de senaste modet

KLÄDER OCH MODE

bottom of page