top of page
_DSC4465.JPG

DET SOM HÄNT

Här kan du läsa de som hänt tidigare i vår kampanj

 


 

12/08 2022 - DEN STORA GUIDEN TILL SKROTFEBERN UTE NU!

SKROTGRÄVANDE OCH SKROTFÖRSÄLJNING

 

Under “Knaset i Kuserud” vill vi att ni hjälper oss skapa känslan av “Skrotrusch”. Situationen är inspirerad av den stora guldruschen i Kalifornien 1848-50 och HBO- serien “Deadwood”. Du kan läsa om den historiska guldrushen här, eller söka på youtube efter dokumentärt material. 

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Guldrushen_i_Kalifornien

Vi tillängnar med stor kärlek den här delen av vårt scenario till den nyss sorgligt bortgångna spelkonstruktören Tove Gillbring, som skapade rollspelet Western och var eldsjälen bakom tidningen FENIX. Utan henne hade jag aldrig kommit kontakt med den vansinniga berättelsen om Guldruschen! Må himlapräriens vidder vara för evigt dina Tove. Här kommer en liten minnestext av MUTANT's medskapare Gunilla Jonsson. https://www.sfbok.se/tips-topplistor/tips/ovrigt/dagens-text/till-minne-av-tove-gillbring  

 

Vi vill att ni hjälper oss skapa samma slags hysteri, psykotiska girighet, blåsningar, enorma inflation, våld, stölder, urspårad kapitalism och brustna drömmar som präglade de historiska guldruscherna.

För att göra det enkelt för er har vi försatt era Rollpersoner i en knivig situation där orättvis fördelning, brist på insyn, avsaknad av ordningsmakt, ett överflöd av rikedom (i form av skrot), en brist på kontanter och ett monopol på transporter (kontrolleras av Bexorins eller Benzo’s smugglare) skapar en krutdurk där man har allt att vinna på hänsynslöshet, stölder, rån och mord och en gruppdynamik som väntar på att explodera åt alla håll och kanter.

Spela för drama, inte för att vinna

Rutinerna nedan är som alla andra regler och system på våra Mutantlajv inte till för att spelas så effektivt som möjligt. De finns till för att skapa knäppa, spännande, dramatiska och frustrerande situationer som era Mutanter kan reagera på.

Simulationen finns där för att skapa inlevelse och en känsla av “realism”, men låt inte tävlingsinstinkten ta över och försök “vinna” till varje pris. Tänk på situationen ur din Rollpersons synvinkel samtidigt som du som din egen inre “regissör” skapar coola och kniviga situationer som inte nödvändigtvis är gynnsamma för din stackars Mutant.

Kom även ihåg att vi söker en eskalerande konflikt mellan de skrotgrävande grupperna snarare än diplomati och fredliga lösningar. Våld, stöld eller hot först och diplomati sedan, är en bra guideline.

Om uppror mot Bexorins

Blir det nåt slags uppror / revolution och Bexorins blir brutalt avrättade, “avsatta” eller liknande under sista dagen, så är det helt i sin ordning. MEN det blir då ett mycket snöpligt slut eftersom INGEN kommer att få ut pengar för skrotet de grävt fram och sålt.

Blir det inte revolution kommer Bexorins troligen sitta på en enorm vinst och skrockande frakta ert skrot till Göborg för försäljning. Kanske någon eller några av er kommer bli rika, men de flesta kommer nog stå lika tomhänta som när de började, men nu med fler fiender och ärr på kroppen och i själen.

Sådant är det hårda livet i Gryningstidens Skandien.  

 

SKROT ÄR VÄRT SIN VIKT I GULD

 

Detta kan inte nog understrykas. När era Rollpersoner anländer till Kuserud och de ser hur mycket fornmaterial som ligger och skräpar överallt drabbas de av en helt rationell Skrotfeber. I Göborg är det forntida byggnadsmaterial som är mest eftertraktade, i Hindenburg stål och rör till vapentillverkning. Hundratals år efter Katastrofen är mekaniska delar, elekronikkomponenter och även rostigt metallskrot extremt värdefullt. Så värdefullt att tanken svindlar.

En årslön för en arbetare i Hindenburg är ungefär 60 Krediter. Ett enda kilo fornstål är värt kring 10 Krediter. I en vanlig inmutning i Kuserud finns säkert 2-3000 kilo stål eller ännu mer värdefullt material. Om er grupp lyckas sälja ens en bråkdel av sitt inmutade skrot är de rika knösar för livet. Så tänker och känner de när de kommer fram. Givetvis kommer det inte riktigt att bli så enkelt…

 

Här är en lista över ungefär vad olika slags skrotmaterial är värt per kilo under normala omständigheter. Observera att detta gäller skrot, alltså icke- fungerande fynd. Fungerar fyndet mekaniskt eller går att reparera kan man tänka sig minst tiodubbla värdet, men det är inte säkert att du hittar en köpare som vill betala.

Tyg, papp eller läder 1

Plastics, impregnerat fornträ, gummi 1,5

Lättmetall 2

Järn, Koppar 3

Fornglas (trasigt) 4

Kemikalier 5

Stål (det mesta skrotet i K-ryd) 10
Intakt elektronikskrot (kabel, säkringar) 20


Som jämförelse kostar ett verktyg normalt kring 5 Krediter, en Ölbärs eller ett mål mat ungefär 0,1 Krediter, ett skott till en pangare ungefär 2 Krediter, eller 10+ för ett skott forntida ammunition. MEN eftersom det kommer finnas en ofantlig mängd rikedom i form av skrot (som kan användas för byteshandel) kommer priserna i Kuserud att snabbt pressas upp till säker det tiodubbla eller mer.

I korthet - tänk på skrotet som vore det täckt av guld!


KONTANTA KREDITER, KREDITRULLOR, ASPIRANTPOÄNG OCH BYTESHANDEL

 

Under “Knaset” kommer kontanta krediter att vara relativt sällsynta, och dessutom snabbt tappa värde lokalt, då marknaden fylls av lödigt stålskrot. Krediter / Jyckar (0,1 Krediter) kan du (om du har tur och det finns kontanter kvar) växla till dig i Bexorins handelsvagn eller hos Vaselin- Viktors.

Samtidigt som det är segt att inte få cash på handen, måste man ju sälja av skrotet till Bexorins (som har monopol på att frakta skrotet mellan Kuserud och Göborg vattenvägen) medan de köper, eller riskera att försöka smuggla ut skrotet till Karles svarta marknad - både riskabelt och inte lika lönsamt.

Bexorins har därför upprättat ett system med Kreditrullar, där varje inmutning registreras på en separat pappersrulle, och där bokförs hur mycket skrot de sålt till Huset Bexorin.

 

Bexorins löfte är att kreditsumman (efter avdrag för administration, Göborgsk Såsse-skatt, transport, lösedrag och inte minst avbetalning för själva Inmutningen) skall betalas ut så snart lasset levererats till Göborg.

Innan dess kan man använda Kreditboken eller helt enkelt byteshandel för att handla i Bexorins vagn eller Vaselins handelsbod.

Men för många är de Aspirantmärken som Göborgarna erbjuder som alternativ / komplement till Krediter mycket mer lockande än rena Krediter. Den som samlar ihop ungefär ett dussin Aspirantmärken kan påbörja sin Medborgarprövning. Att bli medborgare i Göborg är ett mål nästan alla Rollpersoner på “Knaset” delar. Det som lockar är ett liv i en fungerande och hyggligt rättvis stad, men gratis sjukvård, del i stadens styre, handel utan hinder och en varm och trygg gemenskap. Men vägen dit är lång.

 

Här följer en lista på de Rollpersoner som köper upp ditt skrot!

Lina De Nihm - Bexorins Gynnare värderar och köper in skrot (främst för Aspirantmärken men även Krediter) och ansvarar för Inmutningarna. Hon har alltid Aspirantuppdrag att dela ut till den som känner att de har lite att göra.

 

Radius von Kroom - Assisterar Lina De Nihm med registrering av Inmutningar och Kreditrullar.

 

Rugge Rogurt och Karl Katterpiller - Aspiranter, ordningsmän och inköpare för Bexorin, köper in skrot (främst för Aspirantmärken men även Krediter).

Herman Fager - Encyklopedist. Betalar mycket bra (i Krediter och Aspirantmärken) för allt som har med forntida kultur att göra.

Margarina Smör och Mör - Högsta hönset på plats, köper inte upp skrot men kanske vill förhandla om mer omfattande affärer mellan större grupper och huset Bexorin.

Kanske kan visst skrot “säljas” som smuggelgods till Benzos gäng om man vill kringå all administration, skatter och strul, men det kan bli en farlig affär.

All smuggling vis Benzo (eller andra) går den farliga vägen norrut, till Karle, där den lokala mafioson Fritz Hlingon är känd för att sätta snurr på stöld och smuggelgods.

Observera även att byteshandel är den vanligaste formen av handel här på på landsbygden. Byta skrot mellan era grupper kan ni göra så mycket ni vill! Faktum är att det kan vara det bästa sättet att skaffa sig det skrot man verkligen vill lägga tassarna på.

 

HANDELSBAREN, SKROTGRÄVNING, TRANSPORT OCH FÖRSÄLJNING I PRAKTIKEN

 

Varje dag, ungefär mellan 10 och 17, kommer Bexorins Handelsbar vara i bruk. Där finns alltid minst en skrotköpare. Du hör var Handelsbaren finns någonstans genom att följa ljudet av de klockor som sitter på Baren. Vanligen finns den uppe vid Bexorins skrottorn eller vid Bexorins lager. Båda ligger rätt nära zonens ingång, och därmed på respektfullt avstånd från zonens faror. I baren kan ni sälja kärror fyllda med finskrot, få kontakt med en värderare som kan köpa in större objekt som inte kan transporteras (i dessa fall tar ni ansvar för att säkra objektet till spelets slut, tappar ni kontrollen över objektet får ni inte betalt för det, och det kan bli tal om vite).

Hur går det till att gräva ut och sälja en kärra med skrot?

De första dagarna i Kuserud är det klokt att rikta in sig på det allra göttigaste och mest lättflyttade skrotet. Därför kan ni strunta i stora rostiga åbäken och liknande till att börja med. Gräv fram det allra bästa, polera av det ordentligt, sortera, samla ihop och sälj hos Bexorin.

FÖRSTA KLASSENS SKROT: Typiska generellt värdefulla men lättflyttade skrotobjekt är till exempel:

Stålrör, muttrar, skruvar, brickor, beslag, mindre mackapärer, kugghjul, hjul, vred, elskrot, rör, stålplåtar, korrugerad plåt i mindre sjok, komponenter till maskiner, trasiga verktyg osv.

ANDRA KLASSENS SKROT: Typiska generellt värdefulla och lite tyngre skrot är till exempel:

 

Långa rör, metallplåtar, metallskåp, ett bilsäte, en rostig båtmotor, tunnor, mindre maskiner, motorer och annat ganska tungt men flyttbart.

TREDJE KLASSENS SKROT: Värdefulla, kanske till och med fungerande, större oflyttbara maskiner och vrak som kan tänkas bli skrot eller rustas upp och är till exempel:

En harv, ett bilvrak, en båt, en husvagn, en container. Inte lika värdefullt per kilo, men massa kilo blir det. Extra värdefulla är just skogs och jordbruksmaskiner som kan repareras. Sådana köper Bexorins in för hundratals Krediter styck!

 

För att sälja första eller andra klassens skrot fyller du en skrotkärra eller vagn med din skrotskatt och drar upp den till Handelsbaren där du förhandlar om priset. Observera att det kan vara klokt att ta med sig en vakt på vägen upp, att råna skrotkärror uppmuntras, det är även extremt lönsamt, eftersom Bexorin inte riktigt bryr sig om vem som lämnar in skrotet! När du och uppköparen skakat tass på köpet bokförs det i din / din grupps Kreditrulle och du får en gratis Ölbärs i baren som bonus.

För att sälja tredje klassens monumentalskrot kontaktar du Bexorins huvudkontor och tar med dig en av deras uppköpare som kan sätta ett värde och ett köpeband på åbäket. Lyckas du behålla åbäket till spelslut är pengarna dina!

Det kan vara värt att ta med sig en specialist på skrotvärdering vid försäljning då Bexorins naturligtvis försöker komma så billigt undan de bara kan.

Endast Vaselin- Viktors Handel har kärror / skottkärror att hyra ut i Kuserud. Det är inte gratis kan man säga…

 

VARJE GRUPP JAGAR EN SORTS SKROT

 

Förutom att alla grupper försöker tjäna storkovan så är de ute efter just ett speciellt slags skrot. Det handlar om ett särskilt behov gruppen har. Det här behovet är viktigare än att tjäna Krediter / Aspirantmärken och man behåller alltid skrot av den sorten för att använda i hembyn / gänget eller vad det kan vara.

Exempelvis behöver Karlebönderna mekaniska delar (skruvar, muttrar, kugghjul) för att laga sin bys ångdrivna turbin. De vill alltså inte sälja dessa, utan samla så mycket de bara kan av den varan och är beredda att betala dyrt för mer skrot av just den sorten.

Det är välkänt att: 


Karlebönderna är intresserade av MEKANISKA SMÅDELAR (skryv, mutter, kugghjul) till sin trasiga turbin.

Straffkompaniet är intresserade av RÖRDELAR, AUTOMATDELAR och ELSKROT. De har kanske en bra deal på gång med Fritz Hlingon eller robotarna i Karles Automatstad.

Encyklopedisterna är ute efter alla RELIKER efter forntidskultur, särskilt de med forntidstext på. Även föremål som kan ge en aning om Kuseruds historia, speciellt Gyllendråmernas historia.

Benzo är ute efter MOTORDELAR OCH BRÄNSLE de kan använda för att bygga på / bygga fler Vrålåk och Stridsbilar / båtar.

Vaselin- Viktors är ute efter VAPEN, RELIKER, VERKTYG, HJUL, VAGNAR, SPADAR, ETANOL, BENSIN och annat som kan säljas dyrt till skrotgrävande Mutanter på plats i Kuserud.

Ädlingarna på vift vet nog inte vad de är ute efter, men antas ha en massa Krediter, så de är ett perfekt mål för blåsningar.

Vi hoppas att denna detaljerade beskrivning ger er en aning om hur skrotgrävning kan bli en kul och härdande aktivitet under “Knaset”. Tänk på skrotjakten som spelets motor, men glöm inte att det är tänkt att jakten är en ram och en bakgrund till det allra viktigaste - din egen Rollpersons berättelse och din egen upplevelse! 

IMG_E1787.JPG

11/08 2022 - Nu finns nästan alla roller och grupper tydligt listade på hemsidan under "VAD KAN JAG SPELA".

 

För att göra det enklare att skrocka över vilka rasslande zongastar til vrak ni kommer att möta i Kuserud nästa helg! Vi är jätteglada över vårt mäkta Mutantiga rollgalleri. Tack för alla infall och välgenomtänkta rollkoncept!

 

Märk dock väl att relationer, story- seeds och gruppdynamik kommer få en hel del utrymme under Fredagens WORKSHOPS, där den riktiga deltagarmagin händer. Se till att komma i god till incheckningen

11.00 på Fredag!

 

ÄVEN:

Straffbataljonen växer. Och har anslutit sig till den Göborgska inmutningen!

OBS: VI HAR ÄNDRAT HUR STRAFFÅNGARNA BÖRJAR SPELET; DEN 11/8 2022. Läs om det i detta stycke. De Pyriska soldaterna i Straffkomando 9b, och deras straffångar har bara en dag innan "Knaset" anslutit sig till det Göborgska initiativet! Att en grupp mördare och tjuvar söker tillflykt i Göborg är en obhaglig överraskning för de flesta. Utom Benzo's gäng, som redan varit i blodigt gruff med fångarna under gårdagen i Kuseruds utkanter.

287458788_583955473288648_7041934189585825926_n.jpg

10/08 2022 

Regler för ZONENS DOLDA HOT publicerade på huvudsidan!

 

ZONENS DOLDA HOT

 

Att gräva skrot i utkanten av Uddezonen är förenat med många olika slags spännande faror. Samvetslösa skrotletare (andra spelare), zonbestar och inte minst de sägenomspunna Gyllendromerna (zonspelare) är de mest uppenbara hoten mot lycksökares liv och lem som gömmer sig i Zonen. 

Men ännu vanligare är det att man stöter på osynliga, lömska och svårbegripliga som hot lurar i de skrotfyllda ruinerna. Här beskriver vi hur dessa kommer att gestaltas och hur du som spelare skall reagera på dem för att göra zonutforskning och skrotgrävande till en riskfylld men rafflande upplevelse. 

 

Uddezonen är ökänd för zonfaror som vid första anblicken tycks nästan övernaturliga, men de flesta är överrens om att det är rester av gamla vapensystem, gifter och nanoteknologi som gått bärsärk det handlar om. 

 

Det handlar först och främst om RÖTA, en term som folket i Skandien använder för att beskriva gifter, radioaktivitet och andra farligheter som försvagar, skadar och till sist dödar oförsiktiga zonfarare. Alla klasser drabbas av röta. Även robotars kretsar och processorer är sårbara för RÖTA. 

 

Andra zonfaror är olika typer av HJÄRNSPÖKEN som plötsligt kan driva den mest kallhamrade äventyrare till vansinne, raseri, passivitet eller till och med locka dem till sig. Hjärnspöken är ljudbaserade eller nanoteknologiska försvarssystem som vanliga mutanter inte har något försvar mot. Alla klasser drabbas av Hjärnspöken, men vissa mutationer eller vissa robotar kan göra det möjligt att stå emot dem en liten stund. 

 

De flesta riktigt rika skrotfyndigheter kommer att vara infekterade antingen med Röta eller Hjärnspöken. Eller i värsta fall både och! 


SYSTEM

Röta och Hjärnspöken gestaltas på Mutantlajv genom dolda högtalare som spelar ljud. 

 

Du kan INTE skydda dig från zonfaror genom att blockera ljudet genom att gräva ner det i en hög med grus, förstöra ljudspelaren / rycka ur sladdar, hålla för öronen, sätta på dig öronskydd eller liknande.  

 

När du hör ett märkligt ljud i ruinerna är du medveten om hotet och kan reagera på det. Det är inte hälsosamt att vistas i dagar eller veckor inom hörhåll från exempelvis en Rötkälla, men det är ett problem din rollperson kan ignorera under spelet, även om det är helt i sin ordning att spela på skräcken för långtidseffekter. 

 

Vissa hjärnspöken drabbar dig så snart du hör dem, men de flesta (och Röta) drabbar dig bara om du är i samma rum. 

 

Det finns INGET SÄTT att “stänga av” en Rötkälla eller ett Hjärnspöke. Men alla källor har åtminstone en eller fler “tysta perioder” då man utan fara kan vara i rummet i fråga. Men kom ihåg att ljudet kan sätta igång när som helst och därmed drabba dig med full kraft. 

När du är i samma rum som ett ljud drabbar det dig med full kraft. Vi kommer att demonstrera hur de olika ljuden vi använder låter och hur de påverkar dig under våra workshops, men här kommer en lista på de vanligaste hot du kommer att stöta på i spel och deras effekter. 

 

Det klassiska knattrande och sprakande ljudet av en Radioaktivitetsmätare (Geigermätare) = RÖTA.

 

I särklass det vanligaste zonhotet.  I korthet: RÖTA = (1 träff + 1 träff / 5 minuter) 

 

När du kliver in i ett rum med RÖTA tar du omedelbart en träff i skada. För varje fem minuter du spenderar i ett Rötfyllt rum tar du ytterligare en träff i skada. Du spelar detta genom att du i ditt spel uppvisar symptom på förgiftning eller akuta radiakskador. Du blir illamående och kräks. Din hud kliar och flagnar. Dina ögon värker och det är svårt att andas.

 

Du kan INTE återhämta dig från Rötskador på normalt sätt. Tar du en Röt-träff får du räkna med att gå igenom resten av spelet med endast två träffar kvar. Vissa robot- optioner och forntida anti-radioaktivitets droger kan hjälpa dig, men dessa är extremt ovanliga, så räkna inte med att du kan hela en Rötskada under lajvet. 

 

Ett bättre sätt att utforska Rötiga rum är antingen att vänta tills rötan lagt sig (ljudet av RÖTA tystnar) eller att ta på sig en rejäl skyddsutrustning. Inte heller sådana är vanliga under våra lajv, men om du och din grupp har tillgång till, eller bygger ihop en skyddsmask, glasögon och en heltäckande (kanske improviserad) dräkt av läder eller gummi kan du vistas i ett Rötfyllt rum i max 10 minuter innan du tar din andra Rötskada. Inget kan skydda dig från den inledande rötskadan. 

 

Befinner du dig i ett tyst rum och plötsligt hör RÖTA i samma rum drabbas du omedelbart av en träff Rötskada. Det är aldrig riskfritt att skrotgräva i Rötdrabbade ruiner som Kuserud. 

HJÄRNSPÖKEN

Det finns flera olika typer av Hjärnspöken i spel. Generellt drabbar de dig om du är i samma rum, men LOCKROP drabbar dig så snart du hör dem. 

 

Ljudet av LÅNGSAMMA HJÄRTSLAG = Passivitet. Du blir paralyserad eller extremt lugn och trygg, kanske sömnig, och glömmer alla aggressiva impulser. Du kan inte lämna rummet, slåss, hota, eller ens ta faor på särskilt stort allvar när du drabbats av Hjärnspöket Passivitet. Kombinationen av Passivitet och Röta är särskilt farlig. 

 

Ljudet av SNABBA HJÄRTSLAG = Aggression. Du blir uppjagad, paranoid, våldsam och rädd. Du angriper omedelbart närmaste person - vän eller fiende. Om du behöver lämna rummet för att hitta ett offer så gör du det. Du fortsätter vara aggressiv tills du hittat någon att angripa, även om du lämnar ljudet av snabba hjärtslag bakom dig eller ljudet förändras. Du bekämpar din fiende tills hen är besegrad, eller du själv besegras. 

 

PIPANDE "MORSE- LIKNANDE" LJUD = Lockrop. Så fort du hör ett pipande ljud (morsesignal) börjar du leta efter var det kommer ifrån. Din rollperson inbillar sig att hen hör ett rop på hjälp från en vän, pipandet från ett mäktigt fornfynd eller något annat som får hen att vilja gå dit. Inget mindre än att hålla fast personen hjälper. 


ANDRA LJUD / RÖSTER

Det kan hända att vi använder andra ljud än de som beskrivs ovan. Vi kommer att förevisa de som är relevanta under workshopen. Andra möjliga ljud kan vara signaler till zonspelare, fungera som bakgrundsljud eller vara mystiska röster eller viskningar om det förflutna.  

FUNKTIONSLJUD

Ljudet av en MISTLUR betyder att en ljudenhet håller på att få slut på batterier, spelat slut på ett ljudspår, eller på annat sätt behöver lite kärlek för att fungera. Samma sak gäller en känd ljudkälla som varit tyst i mer än 2 timmar. Uppfattar du något av detta är det dags att hjälpa till och antingen koppla in ljudenheten i en laddare, trycka på “play” knappen på ljudspelaren, eller kalla på en Spelledare. 

 

Som belöning för att du hjälper spelet flyta på får du ignorera ljuden i 10 minuter när du åtgärdat problemet. 

 

LJUSEFFEKTER

Vissa punkter kommer att vara belysta med färgat elektriskt ljus. Dessa har effekter som liknar ovanstående zonfenomen och drabbar dig på samma sätt - du påverkas om du är i samma rum ELLER om ljuset direkt vidrör dig. Det betyder att du drabbas av en RÖTTRÄFF (se ovan) om du blir belyst av ett GRÖNT ljus, att du blir Aggressiv av RÖTT ljus, samt att du stannar upp och blir Passiv om du blir belyst med ett BLÅTT ljus. 

Vi vill därför att du inte använder färgade ljus för att lysa upp under lajvet. Helst ser vi att alla ljuskällor ni använder är vanliga stearinljus, lyktor, fotogenlampor, facklor, marschaller eller andra levande ljus. Det är helt ok att använda neutralt vitt ljus i fornlampor / ficklampor men dessa är ganska ovanliga under Thorulfs tid och man använder dem helst bara i nödfall eller under kritiska utforskningar när god sikt är ett måste. 

GRÖNT = Röta
BLÅTT = Passivitet
RÖTT = Aggression
GULT = Endast Gyllene kan vistas här och de dras ofta till dessa platser 


ELSYSTEMET

All el under “Kampen i Kuserud” är OFF- LAJV. Hittar du en kabel eller ett uttag som inte är skrot (svart 220- kabel eller liknande) så lämna den ifred. 

Bexorins och Encyklopedisterna kommer att kungöra om man lyckats få igång elektricitet någonstans i Kuserud. Troligen kommer detta att ske endast i utkanten av zonen, nära Bexorins högkvarter. 

287649152_1252849855249497_3751718599604310092_n.jpg
3/8:e 2022 - Ny spelargrupp har hittat fram till skrotgruvan!
 
KARLEBÖNDERNA

En handfull hoppfulla och kanske aningen naiva Karlebönder., De har lämnat hembygden i jakt på skrotskatter och reservdelar till bygdens enda fungerande kraftverk. Kommer de klara sig i konkurrensen mot mordiska banditer och kallhamrade köpmän?

Bland de våghalsiga bönderna hittar vi Läffe, en skum kunskapare som byter till sig bra skrot mot tjärbrygd, rykten och kunskap, Klonk Långstrump en ung skrotletare som redan under resan beskyllts för att vara lika sugen på att sno åt sig intressanta prylar som att gräver fram dem själv och Benn Kvalstervind, en naiv men social knegare som hatar robotar.

4/7 2022 En liten text om vårt system för att hjälpa er skapa dramatiska och meningsfulla konflikter mellan konkurrerande skrotgrävargäng!

ESKALERING OCH KONSEKVENSER

 

”Knaset” är ett konfliktfyllt spel, där du och din grupp ofta måste försvara sitt skrot och sina mål med krut, klor och järnrör från konkurrerande skrotjägare. Det här är ett spel där förhandlingar sker i samband med eller efter konflikter, inte för att undvika dem. Vi vill se rafflande kamper som verkligen får konsekvenser. Därför använder vi ett enkelt system för ESKALERING och KONSEKVENSER. Försök vara tydliga med vad en konflikt handlar om innan ni börjar panga eller svinga skrotklubbor.

 

Några exempel:
 

Skrik ”ge hit den blå automatskallen era slemma mördarluffare!”
 

Förklara för vaktposterna utanför fiendens skrotkåk att deras gäng inkräktar på er lagligt registrerade inmutning och att ni tänker ta tillbaka den med våld innan ni anfaller dem.
 

Sparka in dörren med dragna vapen och vråla ”Släpp Kråkan eller dööö!”
 

BEGRÄNSNINGAR: För att en konflikt skall räknas som ”mellan grupper” bör två eller fler från varje grupp vara inblandade på något vis (vara inom synhåll / i samma byggnad).


Observera att exakt samma system används om enskilda roller har en fejd där de slåss mutant mot mutant flera gånger i följd, för att hjälpa er att skapa blodiga fejder. Konsekvenserna är då på individnivå så klart, inte på gruppnivå.


Att slåss mer än en gång per dag / natt med en annan grupp / person är dålig stil och skapar ett för snabbt eskalerande spel.


SNACKA GÄRNA OFF INNAN ANFALL: För att vara extra säkra på att alla är med på noterna kan det vara smart att diskret snacka OFF med den andra gruppen om vad konflikten handlar om innan man anfaller, så att konflikten känns spännande och inte sabbar spelet för någon grupp. Var lyhörd och kom ihåg att det är lika kul att vinna som att förlora.


Det är helt ok att gruppen ni vill anfalla säger ”kan vi ta det om en halvtimme, vi har en skitfet scen på gång och hälften av gruppen är ute i skogen”. Det är inte ok att säga ”Ni kan inte anfalla oss idag / någonsin / innan vi befäst huset” för att klara livhanken eller undvika konflikt.
 

BAKHÅLL:  Överraskningsanfall på folk som sover eller är helt ovetande om att fara nalkas brukar bli jävligt tråkiga, så undvik det om ni inte snackat med gruppen ni tänker överraska. MEN observera att kliva in i en skrotkåk man inte ”äger” ALLTID är att be om att hamna i ett blodigt bakhåll eller att angripas av lurande zonkritters.


För själva reglerna för strid, se längre ner samt på sidan ”Rules”.


 ESKALERINGSNIVÅER:


1: GRUFF. Första gången din grupp hamnar i en väpnad konflikt med ett annat gäng spelare eller zonmutanter, är konsekvenserna inte så allvarliga. Vinnarsidan uppnår ett mindre mål. Någon blir skadad, ett viktigt fynd blir stulet, någon tas till fånga eller liknande. Konsekvenserna är temporära och tar ungefär en timme att återhämta sig från.


2: BLODIGT ALLVAR. Andra gången din grupp hamnar i knas med SAMMA grupp är det blodigt allvar. Vinnarsidan uppnår ett större mål. Ett helt rum fullt av skrot (eller mer) tillfaller permanent vinnarna, en av förlorarna hoppar av sin mjäkiga grupp och går med vinnarna (eller förslavas om spelaren är ok med detta off), man skriver ett ofördelaktigt kontrakt med vinnarna, HELA gruppen tas tillfånga och tvingas gräva skrot åt vinnarna (max en timme eller två), halva gruppen blir permanent skadade. Ingen går oberörd ut en konflikt som trappats upp.


3: SLUTSTRID! Tredje gången gillt. Tredje gången två grupper slåss (oavsett vem som vunnit tidigare bataljer) är konsekvenserna totala och permanenta. Nu är det dags för rollpersoner att dö eller bli permanent mentalt knäckta, speciellt på förlorarsidan. Gruppen som vinner DOMINERAR nu den förlorande gruppen permanent. Förlorarna tvingas överge ALLT sitt skrot (utom det de kan bära) och sina erövrade byggnader, inmutningar, fornfynd osv.

30/6 2022 - BESKRIVNING AV GRUPPERNA, HUR INMUTNINGAR FUNGERAR OCH AKTIVA (GODKÄNDA OCH KLARA) ROLLPERSONER I OLIKA GRUPPER! 
 

Idag sätter vi fokus på grupperna och huvudkonflikterna mellan dem, vi förklarar lite om Aspirantsystemet och varför Medborgarskap är så eftertraktat, vad de olika grupperna tycker om Göborgarnas ankomst och hur de nästan oundvikligen kommer att hamna i konflikt. Läs om detta under rubriken "VAD KAN JAG SPELA" på förstasidan! Som alltid kommer det nya här i sin helhet: 
 

GÖBORGSBLOCKET OCH GYNNAREN

Dessa tre grupper kommer från den i Kuserudstrakten närmast legendariska stadsstaten Göborg i syd. Att bli Medborgare i den förhållandevis jämnlika och rättvisa staden är ett mål som i stort sätt alla rollpersoner (varesig de erkänner det för andra eller inte) delar. Men för att bli medborgare måste man bevisa sin "medborgaranda" genom att samla "aspirantmärken", dokument, fornmedaljer eller sigill som bevisar att man agerat "medborgerligt". 

De tre Göborgsgrupperna delar en "Gynnare" vid namn L. DeNihm, anställd som Överförtecknare i Handelshuset Bexorin. Hen är den som ansvarar för försäljning av inmutningar och delar ut Aspirantstatus och Aspirantmärken för skrot, kontroll av inmutningar, kartläggning, värdering, spaning och ett otal andra medborgerliga tjänster. L DeNihm spelas av en arrangör med målsättningen att kunna ge meningsfulla belöningar (utöver Krediter) i utbyte mot skrot och dåd!

Att uppnå Medborgarstatus är ett möjligt mål för alla roller. Det är välkänt att det är ohyggligt svårt och dyrt att muta sig till aspirantstatus, men det går! Även om din roll är Pyri- nationalist är medborgarskap eftertraktat. Kanske för att det ger oöverträffade möjligheter till spioneri och handel med Göborg, eller kanske för att en tilvaro i Göborg, med fri sjukvård, Mutanträttigheter och fantastisk tillväxt (se bara på konservfabriken!) är något man drömmer om i hemlighet. 

Observera att DeNihm delar ut Aspirantmärken efter inrådan från alla tre Göborgsgrupper (och även andra som kan förklara varför en enskild individ / Aspirant gjort Göborg en stor tjänst). Ja, till och med Mutantmafioson Ruff's hejdukar kan rekommendera Aspiranter. Om detta beror på DeNihm's naivitet eller om Vadmalingarna har en hållhake på hen låter vi vara osagt. 

Den Göborgska Inmutningen

Handelshuset Bexorin agerar i nuläget som om att de är besitter rätten till skrotfyndigheten i Kuserud. De kommer vid spelets början att sälja "Inmutningar" till individer eller skrotgrävarlag. En inmutning är rätten att bryta skrot i enskilda delar av Kuserud och att få sälja dem fritt, mot att en andel går till Bexorin's. En rätt de fått i laga ordning i Göborg stad.

Varken lokalbefolkningen eller Pyriska medborgare är roade av detta antagande. Antingen för att de ser sig som fritt zonfolk eller eftersom Kuserud ligger precis lika långt från Karle som Göborg.

Värst har nog Benzo och hans lokala talanger reagerat. De har redan förskansat sig vid en rik skrotfyndighet som de försvarar med näbbar och klor, och de har själva planer på att sälja Inmutningar för "sina" delar av prylgruvan.    

De Pyriska soldaterna i Straffkomando 9b, och deras straffångar har även de befäst sin "Inmutning". Att de finns där över huvud taget är nog en överraskning för alla utom Benzo's, som redan varit i blodigt gruff med fångarna! 

Vasselin- Vässlan's gäng anländer med Göborgarna. Än så länge visar de inga tecken på att favorisera någon part, utan kränger på Göborgare och zonmutanter sina vaor och tjänster lika smidigt förtjänstfullts smidigt.   

Göborgarna hoppas att genom att erbjuda Medborgarskap (snarare än krediter) kunna köpa ut de besvärliga lokalborna och Pyriskurkarna och få dem att jobba in det göttaste av skrotskatten innan Pyrisamfundet eller annan makt sätter ner foten.... 

ENCYKLOPEDISTERNA

Kunskaparfölje baserade i Göborg men består av både Pyrier och Göborgare, Aspiranter och Medborgare. På jakt både efter lukrativt skrot och sanningen om Gyllendråmernas öde. 

Rollkoncept: Världsfrånvänd kunskapare, överlägsen Göborgselitist, robotälskande maskinteoretiker, paranoid kristallfenomensexpert, Inhyrd pragmatisk zonstrykare, äregirig expeditionsledare, utskämd Pyrisk ädling, infiltratör från främmande makt, automat med existensiell ångest sökande efter sitt ursprung, Skrotvetare från materialexperterna "Restaurerarna" med uppgift att värdera skrotfynd. 

 

Aktiva Rollpersoner:

Kunskapare Konrad Kruse. IMM. Antagen redan som barn till Encyklopedisterna på grund av sina föräldrar (som är beryktade kunskapare inom de bejublade fälten Aggronomism (om sädesslag och odling i farliga marker) och Lantmannaingenjör (ritar och konstruerar nya, effektiva skördemaskiner för dragdjur). Konrad hamnade på hal is med sin familj efter att han fokuserat på det glamorösa men farliga och illa beryktade ämnet "Fornfynd av strål och rötutsöndrande typ med halvmagister i Elektroluxologi. Det är hans fascination för extrema fornfynd och fenomen som tycks bryta vett och sans som fått honom att gå med i expeditionen till Kuserud. Han delar Fagers fascination för Dråmerna, men med mer... praktiska mål i sinnet. Spelas av Joel Hall.  


Kunskapare Herman Fager. IMM. Skrotvetare som tidigare arbetat åt Huset Bexorin, men som antagits till sällskapet på grund av sitt kunnande om forntida materiallära. Bidrog dock inte nämnvärt till det stora Konservprojektet i Göborg. Kanske kan han bli mer än en medelmåtta om han kan undvika att gräva ner sig i föremålsvärdering och sina trassliga relationer med gamla kollegor. Känd för sin värdefulla Tabulatorpräntare (Skrivmaskin) från Forntiden och sina ambitioner att uppdaga Kuseruds och Dråmernas fornhistoria. Spelas av Gustav Forne. 

BEXORINS HANDELSHUS

En grupp Aspiranter ledda av en Gynnare från Bexorins Handelshus, ett av Göborgs rikaste och mäktigaste. Man hoppas lägga beslag på huvudparten av skrotfyndigheterna med mutor och löften om framtida andelar.  

Rollkoncept: Oduglig arvtagare som förväntar sig respekt, våghalsig storviltsjägare som hoppas nedlägga zonbestar, tjyvaktig logistiker som försöker smuggla undan finfina fynd för personlig vinning, desperat aspirant som söker en sista chans, nykommen naiv och hopplöst optimistisk aspirant och Göborgsdiggare, medlem av furstefamiljen Brandelius som jobbar av en skuld till handelshuset.     

Aktiva Roller: 

L. DeNimh (FMD) (Råtta / Sork) DeNihm kommer ursprungligen från Ulvriket men har snabbt nyttjat sina kontakter och talanger som köpman (med särskild expertis i administration, inmutningar, skrot- handel och personalhantering). DeNihm är en fantastisk kännare av karaktär och har, trots att hen inte pratar perfekt Skrovmål / Pyriska har blivit Göborgsk medborgare på rekordtid. Gynnare, med rätt att dela ut "Aspirantmärken" till och med! Detta har naturligtvis inget att göra med att familjen under den Ulvrikiska ockupationen av Göborg sålde ut sina egna styrkor till Göborgarna mot löften om medborgarskap. Hur som helst är DeNihm den man går till om man vill få något officiellt gjort. Inmutningar, anställningar i Bexorins, Aspirantbedömning och annat hamnar på DeNihms överfulla bord. Spelas som primär (SLP) roll av Freja Gyldenström.   


Rugge Rågurt (FMM), Naiv men grov Mutant- Aspirant från Göbrogs slum som gräver skrot och försvarar Göborgare. Ofta skumma uppdrag som gör hans närvaro oregelbunden. Spelas som extraroll av Martin Ericsson om och när han mot förmodan har tid. 

VADMALINGARNA

Roffe Vadmal är en av Göborgs hårdste krim-bossar. Han och hans anhang är muterade människor eller djur, och oftast Vretingar (ur-Göborgare som blev överkörda av stadens människo- grundare). De styr stor del av Göborgs undre värld och har genom sina kontakter fått nys om skrotfyndet i Kuserud. De ämnar inte följa några regler som Göborgare dikterar och de är väl medvetna om att Kuserud än så länge är laglös mark. 

Rollkoncept: Vältalig utpressare med fabless för krossvapen, proffessionell kortspelare som ämnar blåsa korkade skrotisar, påfrestande försäljare av illegala varor och tjänster, pensionerad Body Bomber från Hindenburg, mutantaktivist som ser chansen att skapa en frizon för förändrade folk i Kuserud, oförsiktig zonfarare som infekterats av Gyllenpest men vägrar erkänna det, zonfararens man / fru som desperat söker ett botemedel för sin partners sjukdom.   

Först till kvarn...

Benzo's skrot och Staffkommando 9b besitter redan när Göborgarna anländer en del av Kuserud och de har inga intentioner att ge upp den till Göborgarna. Benzo har grävt ihop tillräckligt på sin första skrotlast (som han sålt till okänd part) för att samla en skara lojala skrotbanditer runt sig och Straffkommandot har en plan: att säkra så mycket skrot de bara kan på en vecka (som nulöper mot sitt slut), sälja den och sticka med förtjänsten innan Pyriska makthavare fattar vad som hänt. Båda grupperna ser Göborgare och officiella Pyri- tjänstemän som inkräktare och de är oemottagliga för argument om att någon annan än de som bor i trakten och bryter skrotet i egen svett skulle ha "rätt" till Kuserud. 

Knas är alltså oundvikligt, även om Göborgarna hoppas på att bryta ner, eller spela ut sina två motståndare (Benzo's och Strafkomandot) mot varandra tills de villigt säljer eller ger upp sina illegala Inmutningar till Göborg / Bexorins Handelshus. 

BENZO'S SKROT OCH KRUT

Runt sig har den aspirerande stor- handelsmannen samlat en stor grupp lokala bönder, jägare, torpare, gårdfarihandlare, fiskare och jägare. De har alla drabats av svår skrotfeber och lämnat sin enkla tillvaro för att riskera livet i kamp mot zonen och konkurrenter. Många är mutanter och de flesta en aning naiva. De allra naivaste har sålt bort rätten till sin frihet till Benzo och hålls i praktiken som slavar. Benzo's folk har ofta märken eller slitna plagg i kombinationen blått, rött och vitt.  

Rollkoncept: Xenofobisk kolmilare som drivs av en inre röst, bondefamilj som söker efter ny mark efter gården brunnit, utstött misstänkt PSI- mutant, skrotfebrig folkmusiker med storslagna ambitioner, Bengtsvedsjägare som ser Rubbitar i varenda buske, Fiskekrist- troende Werner- fiskare, tam zonmutant som inte riktigt fattar hur civilisation fungerar.   

Aktiva Rollpersoner: 


Benzo Muskelito - FMM. Kuseruds okrönte skrotkung härstammar från Musközonens mörker. Han skryter ibland om att hans förfader var den "första som fattade att Frihet och Profit är viktigare än ätt, rike och kejsare!" Benzo ser sitt banditgäng som ett "företag" eller en "union av fria företagare". Benzo och hans kunpaner vurmar för ett sedan länge glömt forntidsrike som kallas "Merikatet" eller "Fria Staterna" där det var den staktes och pengastinnes rätt att äga den fattige. Benzo har främst medarbetare, men han har inget emot en slav eller tre. Att hålla sig med ägda Mutanter ses som barbariskt och lantligt av Göborgare och Pyrier, men det är svårt att klaga när Benzo pekar en bössa i trynet på den som bråkar. 

Kraa af Präst - FMD (Kråka). Klart Prästen's kråka från den fina familjen i Simris ska ut och åka zon! Det är en tradition i en familj av muterade djur som verkar ha helt gått på myten om att de (nästan) är lika förnäma som de ädla Enklavättade människorna. Han har nu hamnat i minst sagt dåligt sällskap i nästan-banditgänget Benzo's, men med sin trotjänare Rehab Poppe vid sin sida serverar kråkan finfint krubb, planerar skrotlyft och verkar helt på gängets sida! Spelas av Simon Barregård. 

Rehab Poppe - FMM. Muterad människa som på grund av en livsskuld är förkläde och något slags butler åt Krååka af Präst, även denne från Simris. Letar efter en plats att göra till sitt hem. Han har en ide om att sätta upp en dockteater som kör politisk satir, långa reklaminslag, och berättelser från hans barndom såsom "fabeln om den ogina borgmästaren", "balladen om den ensame vandraren", och "dränk förmannen i bäcken".
Har någon ett meddelande de vill få ut till folket men vill inte säga det själv? låt en av Rehabs dockor säga det. Heeelt riskfritt.. Spelas av Tomas Widgren. 

Torp- Toke - FMM? En torpare från trakten som med viss vildsinthet anslutit sig tilg grävandet. Verkar kunna bli farlig, men har inga direkt synliga vådliga mutationer. Däremot ett sjusärdeles humör och en mindre stark känsla för takt. Spelas av Daniel Wiklund Langs som bonusroll när han inte är ett monster i Zonen!

STRAFFKOMMANDO 9b 

Två dagsmarscher mot nordväst ligger "Hålet", en primitiv koppargruva som brukas av Pyri som ett fångläger för grova brottslingar och krigsfångar från Ulvriket och Gotland. I ett ambitiöst karriärs- ryck har Hålets vaktchef dragit ihop ett gäng av de mest pålitliga fångarna för att ta över majoriteten av den beryktade nya skrotfyndigheten i Kuserud. Kommer fångarna att bryta sig loss och ta över operationen själva? Hur som helst lär de vara en av de allra farligaste gängen att stöta på efter mörkrets inbrott. 

Rollkoncept: Fångvaktare som egentligen är lojal till en gängboss, Pyrisk militärkarriärist och fångvaktare som ser detta som sin stora chans, massmördare med hederskodex, utkonkurrerad gangsterboss från Pirit, pacifistisk småtjuv som råkat komma över en skattkarta, Ulvrikisk soldat med svår PTSD, skattefuskande krogägare som hoppas grunda nytt med pengarna från Kuserud.  

Vaselin-Viktors Värdering och Varor: Handelsemporium

"De ä av samma skrot och korn alla skrotbökare. De rumlar ut i zonen som en grupp övergödda åhlar i jakt på forntidsmanicker och krediter så fort någon avdankad luffare snubblar över en bit plastics. Men de gynnare som driver hem storkorvan ä sånna som oss, som är på plats först och säljer zonfånarna extra ljuslyktor, kartor, spadar och upplysningar av bästa kvalité. Vaselin-Viktors Värdering och Varor är inte bara traktens hederligaste handlare, vi kommer också vara traktens enda."

 

- Vaselin-Viktor

 

“Vaselin-Viktors Värdering och Varor: Handelsemporium” består av en grupp “hederliga” “entreprenörer” från Hindenburg som begett sig till Kuserud för att blåsa de andra lycksökarna på varenda kredit och skrotbit de kan uppbringa. Med sin handelsbod/saloon/spelhåla planerar de att sälja undermålig utrustning, servera tveksamma heta doggar, och erbjuda riggade kortspel för att tjäna storkovan.

 

Aktiva Roller: 

Vaselin-Viktor (FMD), en slemmig Vässla som flyttat sin verksamhet till Kuserud efter ett “missförstånd” med Hindenburgs poliskår angående de “genuina” “Piritska” “heta doggarnas” innehåll. Spelas av Carl- Johan Wicklund. 

Vaselingänget har många strängar på sin lyra. Den naive zonfararen kan få sitt skrot värderat av den “musikaliske” “skrotexperten” Götrik “Guran” Segsvål (spelas av Erik Gustafsson), bli påprackad varor av den ineffektivt mordiska Vandrande-Varuautomaten (spelas av Wilhelm Ljungar), och bli "hanterad" av den trögtänkte ex-bodybombaren Knorre “Snustrynet” Storfläsk (spelas av Anders Ohlsson)

15/6 2022 - RAPPORT FRÅN OMRÅDET SAMT GRATIS DRÄKT TILL ALLA I "STRAFFKOMANDO 9b"!

 

Denna vecka har vi byggt dass, kartlagt byggnader och planerat fornfyndsgömmor, börjat röja upp sminkloge, testat brunnen / pumpen och hittat en mängd rekvisita som slår det mesta!

 

Vi kan med glädje annonsera att de som anmäler sig till "Straffkommando 9b" kommer att få en finfin färdigpatinerad overall (storlek L / XL / XXL) med tryck på ryggen, samt en hjälm, helt gratis med sin biljett!

 

Har du inte anmält dig ännu blir vi jätteglada om du gör det så snart du bestämt dig så vi har gott om tid att skapa intriger och fräna prylar för just DIN roll!

 

Kuseruds lummiga ruiner och hemliga grottor väntar på er...
 

8/6 2022 - INSPIRERANDE GALLERI MED ILLUSTRATIONER AV MUTANTMODE OCH MÄTTAD STÄMNING! 

Finns under "Utrustning" längre ner på huvudsidan. Samt här såklart. 

Illustrationer av Magnus Fallgren, Erik Marklund, Martin Bergström, Johan Normark, Erik Sandberg, Anders Muammar med flera. För att uppskatta dessa utmärkta skillingtryck i sin fulla glans, och därtill få tillgång till de slutgiltiga skriftliga urkunderna om Pyrisamfundet kring år 96 pt rekommenderas Fria Ligans nytryck av Järnringens rollspelsböcker. Köp dom här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6/6 2022 - NY SPELARGRUPP

 

Vaselin-Viktors Värdering och Varor: Handelsemporium

"De ä av samma skrot och korn alla skrotbökare. De rumlar ut i zonen som en grupp övergödda åhlar i jakt på forntidsmanicker och krediter så fort någon avdankad luffare snubblar över en bit plastics. Men de gynnare som driver hem storkorvan ä sånna som oss, som är på plats först och säljer zonfånarna extra ljuslyktor, kartor, spadar och upplysningar av bästa kvalité. Vaselin-Viktors Värdering och Varor är inte bara traktens hederligaste handlare, vi kommer också vara traktens enda."

 

- Vaselin-Viktor

 

“Vaselin-Viktors Värdering och Varor: Handelsemporium” består av en grupp “hederliga” “entreprenörer” från Hindenburg som begett sig till Kuserud för att blåsa de andra lycksökarna på varenda kredit och skrotbit de kan uppbringa. Med sin handelsbod/saloon/spelhåla planerar de att sälja undermålig utrustning, servera tveksamma heta doggar, och erbjuda riggade kortspel för att tjäna storkovan.

 

Gruppen leds av den sliskiga vässlemutanten Vaselin-Viktor som flyttat sin verksamhet till Kuserud efter ett “missförstånd” med Hindenburgs poliskår angående de “genuina” “Piritska” “heta doggarnas” innehåll.

 

I handelsboden kan den naive zonfararen få sitt skrot värderat av den “musikaliske” “skrotexperten” Götrik “Guran” Segsvål, bli påprackad varor av den ineffektivt mordiska Vandrande-Varuautomaten, och bli utkastad av den trögtänkte ex-bodybombaren Knorre “Snustrynet” Storfläsk.

Nuvarande spelare: Wilhelm Ljungar, Anders Ohlsson, Erik Gustafsson, Carl-Johan Wicklund

Anmäl dig gärna till "Vaselin- Viktors Värdering och Varor" och hjälp Vaselin- Viktor och hans kumpaner dominera Kuseruds detaljhandel! 

 6/6 2022 - ESTETISKA UTRUSTNINGSTIPS

Dessa återfinner du även under rubriken "Utrustning" på huvudsidan!

PRYLAR SOM PASSAR FÖR EN PYRIER ELLER ANNAN STADSBO 

Kandelaber, Oljelampa, Målade skyltar, Trasmattor, Hattar, Kritpipor, Rökkorv (cigarr / cigarill), Väst, Nytryckta tidningar / skillingtryck, Handdragen vagn, Läderstövlar, Glasögon, Monokel, Näsduk, Koffert, Fotoplåt föreställande familj, Van Halen framförd på Fiol, Militärt överskott från 50-70'tal med lämpligt pynt, Värja i gehäng, Hörtratt, Mirakelmedecin i brunt flaskglas, Ölbärs i brunt flaskglas. 

PRYLAR SOM PASSAR FÖR BOENDE I GÖBORGSTRAKTEN

Stickad kofta, Stormlykta, Overall sydd av jeans och två jackor, Tshirt i linne, Linneskor med bildäckssulor, Skärmmössa av ben och vadmal, Mössor, Vantar, Lunchlåda i plåt, Räknesticka, Fornhammare med nytt snidat skaft, Skruvdragare som skruvmejsel, Hängslebyxer, Skrotbyggd vevgrammofon

PRYLAR SOM PASSAR ZONFARARE, JÄGARE OCH LOKALBEFOLKNING

Päls, Luvor, Piktogram, Blandrustning av skrot och läder, Fornsäck med trä / benstomme, Benlindor i vadmal, Plasticsskydd, Vevficklampa, Fackla, Gasmask förstärkt med läder, Skyddsglasögon, Fornpuffra, Spjut, Hosor av jeans, Mantel av sliten pressenning, Sönderfallande och ofra lagade fornkängor. 

288036342_525206729353953_971788077090987462_n.jpg
bottom of page