
FYND FRÅN FORNTIDEN
I Mutantvärlden är det gott om forntidens under, vissa är svårare att förstå sig på än andra. På den här sidan kan du läsa allt om forntidens mäktiga lämningar och hur du skapar kul och spännande spel kring missförsånd och kunskaparnas roll i fyndidentifikation!
Grungregeln är att allt mer avancerat än enklare mekanik / 1800- talstech är obegripligt för nutidens folk. Extremt vanliga fynd som bilvrak kan man identifiera som gamla autovagnar eller vrålåk, men hur fasingen en etanolmotor funkar är bortom de flesta Mutanters horisont.
Hittar du en pryl som är mer avancerad kommer du (ofta komiskt eller tragiskt) helt missförstå fyndet du pillar på. Bara en kunskapare kan korrekt identifiera avancerade grejjer.
Fornspråket
Du kan absolut inte begripa dig på det gamla språket. Trots att vi använder (ålderdomliga och ofta felstavade) svenska bokstäver och ord för att skriva på Skrovmål (språket som talas i Pyri) handlar det om ett helt annat språk. För dig ser allt som du (off) förstår är en forntext kan du absolut inte läsa. Det ser ut som att kilskrift eller fornarmenska ser ut för dig. Möjligen kan du ha lärt dig att känna igen enstaka ord i logotyper, men bara fornexperter kan tolka enstaka ord. Även dem har svårt så fort översättningen gäller något utanför deras smala expertisområde.
Kul missförstånd
Så i mötet med K-ruds myckna skrot är det upplagt för dråpliga missförsånd. En serietidning tolkas som en helig skrift om djurmutanternas ursprung. En brusande radio är man bensäker är en röt- detektor med känsliga inställningar, en instrumentpanel med sliders och reglage är såklart till för att spela musik på, eller kanske är den spelplanen för ett märkligt brädspel. En gräsklippare tolkas kanske som ett enpersons stå-vrålåk, en krigsmaskin, en båtsnurra eller en kakdegsblandare. En hårtork är såklart det finaste strålvapen du kan tänka dig - om du bara kan få igång den…
Under lajvet kommer du att hitta gott om fornskrot, i teorin värt sin vikt i guld när det säljs för smältning eller restaurering. Men förbannat svårt att transportera och just nu en marknad som helt är i händerna på Bexorins giriga handelshus.
Men gömt i skroten finns det vissa saker som är extra värdefulla. De är ofta i fungerande skick och är ibland mycket avancerade.
Blå FYND
​
Saker med en blå markering (siffra / siffror) är föremål vi i arr markerat eller placerat ut. De kan vara enklavteknologi (sådan vi skulle betrakta som Sci-Fi teknologi), kul grejjer, föremål som ger ledtrådar om K-ruds förgågna. De blåmarkerade föremålen är helt enkelt de extra avancerade sakerna som du absolut inte kan (eller får) använda innan de identifierats korrekt av de som besitter god kunskap om forntiden.
Om du hittar ett EJ blåmarkerat föremål som verkar fungera, eller nåt spännande intressant du gräver fram som du tror kan vara kul att få in i spel som ett “registrerat coolt fornfynd” så tveka inte att ta med de till fornfyndsidentifikation heller.
Kunskapare
Det finns alltså speciellt utpekade roller som brukar kallas för fornkännare, kunskapare, teknologer eller liknande. De vet ofta vad det är för något du har hittat. Ta din nya skatt till en av dessa kunskapare för att ta reda på vad den är och hur du använder den.
Exempelvis hittar du en mystisk låda, den har en blå markering, så du tar denna konstiga apparatur till en kunskapare, betalar ett par krediter för att få den identifierad. Kunskaparen fnular på saken en stund och antingen vet den direkt eller så får du komma tillbaka senare.
När den väl berättar så får du veta att den otroligt magiska saken du har hittat tyvärr inte är en minneskub som kommer lära dig flyga laserkopter, utan en tankenötskub, en sak man vrider och vänder på för att få alla sidorna att matcha med varandra. Något som fornmänniskor av oklar anledning gärna ägnade lång tid till.
En annan gång kan det visa sig att hårtorken faktiskt var en plasmapistol med ett halvt energipack. Då förändras plötsligt våldsbalansen i K-rud avsevärt. Med en sån picka kan du bli en trovärdig konstapelkandidat. Eller mörda borgmärtar-kandidaten du hatar…