top of page
_DSC4353.jpg

TA DET OFF!

Under våra lajv är du i roll (kallas traditionellt IN eller ON LAJV) så länge du är på området och inte befinner dig i ett off område som Sminkrummet eller Arrangörsrummet. MEN det finns många tillfällen då ett snack utanför spelets fiktion kan göra upplevelsen smidigare. När du vill prata med någon off säger du bara "kan vi gå iväg från de andra lite..." och när ni är utom hörhåll från andra spelare viskar du "Kan vi gå OFF?" eller något liknande, sedan kan ni tillsammans prata SOM SPELARE om vad det nu kan vara. Typiska exempel: 


PRAKTISKT

"Asså Off, vi kommer inte åt vår bil på parkeringen, vet du om Gurra kan flytta sin så vi kommer år Pellas extrafilt?"

DRAMATISK FÖRBEREDELSE

"Du, jag tänke på en grejj OFF; vore det inte ballt med en scen där du kidnappar mig från scen när jag gör mitt sista sångnummer i Kabarén? Jag ser till att dörren till backstage är olåst... Men gör det inte innan sista numret snälla, jag har repat sångerna hemma. Du fattar..."

KOLLA IN LÄGET

"Du OFF, hur gick det? Kändes det ok att vi höll fast dig och har du alla dina grejjer?" Vill du inte gå off för at checka in kan du använda "trafikljussystemet". 

TRYGGHETSREGLER

SKILJ PÅ ROLL OCH SPELARE
Kom ihåg att du och din roll är olika personer. Inget en annan spelare säger eller gör som sin roll speglar vilka de är eller, vilka värderingar de har utanför spelet. I Mutantvärlden är fördomar och intolerans mot andra Klasser (oftast Mutanter) vanliga. Förolämpningar och skitsnack om andra roller ska handla om ROLLENS attribut och inte SPELARENS. Att förolämpa någon för deras SPELARES etnicitet, kön, kroppstyp eller annat personligt är både olämpligt och passar ofta inte så bra in i Mutantvärlden. Ha samtidigt förtsåelse för att spelet är improviserat och om nån i en svada smädelser råkar haspla ur sig "mökarns tjockis" så menar de förmodligen inget illa. Prata med varandra OFF- LAJV för att reda ut eventuella missförstånd. 

SVENSK LAG
...och vanligt sunt förnuft gäller såklart även under våra spel. Behandla varandra med respekt, sno inget och så vidare.  

TUFFT SPEL
Kuseruds lajven är både fysiskt och psykiskt ansträngande lajv, men vi vill inte att någon utsätts för mer än den klarar av, så vi använder oss av ett klassiskt "trafikljus" -system där du som spelare ganska diskret kan använda vissa ord för att hindra, stoppa eller fortsätta spel. vi använder orden:


"Grönt": Allt är okej fortsätt.
 

"Gult": Det är okej att köra på så här men inte hårdare/intensivare.
 

"Rött": Avbryt det du/ni gör och backa.

Exempel:
Så om du som spelare är osäker på om du kanske tar i för mycket eller om du anar att den du spelar med/mot är otrygg, kan du ställa frågan med ordet Grönt, den du spelar mot svarar då tillbaka grönt, ja, jadå eller dylikt
 

Exempel 2:
Du har haft en intensiv sen med en deltagare men denna gör nu ansats att fortsätta eller göra mer av handlingen (oavsett om denna är fysisk eller psykisk/muntlig) du tycker att det är lagom som de var så du tittar på personen och säger orden "Gult" personen tittar på dig, kanske nickar för att konfirmera och backar tillbaka till där ni var och fortsätter där.

Exempel 3:
Du har ett intensivt Gräl med en person den kommer nu närmare och är i ditt ansikte, skriker så saliven flyger, du känner att denna har tagit det över gränsen så du säger rött. personen backar bak och går där ifrån. inget spel behöver avbrytas men situationen deskalerades och de slapp bli något mer av det.

ELD

Du får bara elda på platser som en arrangör har godkänt eller att det är helt uppenbart att man kan elda på, så som kaminer, eldstäder osv.
Du kan läsa mer om det under Läger

FARLIGA PLATSER

Vissa platser på området är lite extra farliga eller så är det så att markägaren inte vill att vi befinner oss där, dessa områden är markerade med röd/vitt band

ALKOHOL OCH TOBAK 
På kuserudslajven är det tillåtet att konsumera alkohol (enl svenska lagar)
men vi tillåter inte påverkade personer att delta i strider och vi vill inte att du ger dig ut på upptäcktsfärder när du har konsumerat alkohol då området har många faror off-lajv. 
Det är helt okej att röka tobak, men vi ser helst att ni har handrullade cigaretter, pipa eller cigarrer så kallade "rökkorvar"

bottom of page